10 alimente pe care le consumăm zilnic şi care ne scurtează viaţa

Pe primul loc în topul alimentelor de evitat sunt sucurile carbogazoase, deoarece acestea conţin o cantitate ridicată de zaharuri. „Sucurile carbogazoase sunt extrem de periculoase în condiţiile în care 100 de mililitri de lichid echivalează cu 10 grame de zahăr. Aceste cantităţi uriaşe de zahăr «mulg» pancreasul de insulină ceea ce duce la diabet zaharat, dar şi la obezitate”, a avertizat doctorul Simona Tivadar, medic primar Diabet şi Boli de Nutriţie la Spitalul Universitar din Bucureşti. Medicii recomandă consumul moderat de fructe proaspete.
Pe locul al doilea s-a situat carnea de porc, care duce la creşterea colesterolului şi care poate provoaca afecţiuni cardiace. În schimb, nutriţioniştii recomandă consumul peştelui, bogat în uleiuri esenţiale.
Produsele de patiserie ocupă locul al treilea în topul alimentelor dăunătoare, din cauza combinaţiei de grăsime şi conţinut ridicat de sare sau zahăr, care duce la apariţia bolilor cardiovasculare şi obezităţii. Tot din cauza grăsimii, nutriţioniştii pun pe locul al patrulea brânzeturile.
Pe locul al cincilea se află pâinea, nerecomandată de nutriţionişti nici sub forma de pâine din făină albă, nici cea neagră. „(Pâinea) cea neagră de la noi este ca o turtă dulce. Nu este ca cea integrală, cu fibre”, mai spune medicul ieşean Voichiţa Mogoş.
Cantitatea mare de amidon face ca şi cartofii şi pastele făinoase să fie în top, pe locul al şaselea, respectiv al şaptelea. „Cartofii sunt aproape în totalitate amidon, ca dovadă apa albă care se face atunci când sunt puşi la fiert. Dacă mai sunt şi prăjiţi în ulei, nivelul caloric este extraordinar de ridicat”, mai spune nutriţionistul Mogoş.
Alimentele procesate ocupă locul al optulea. Acestea trebuie evitate în totalitate, în opinia nutriţionistului timişorean Carmen Vizman. „Brânza topită se face în general din resturi. Brânza proaspătă e bună, chiar şi un caş, mozarella, telemea. Şi mezelurile sunt în aceeaşi situaţie, din mai multe motive. În primul rând, tot ce vezi că-i măcinat nu prea mai are carne înauntru”, a declarat Vizman.
În top intră şi legumele perfecte, care atrag privirea prin culoarea sau mărimea lor. Acestea nu sunt recomandate de nutriţionişti, deoarece sunt tratate chimic în mod excesiv şi pot deveni nocive, cu potenţial cancerigen.
Ultimul loc în topul celor mai nocive alimente este ocupat de uleiul de măsline prăjit. „Este recomandat ca oamenii să opteze pentru uleiurile cu fracţiune nesaturată mai mare şi să încerce să evite să-l încălzească la peste 40 de grade Celsius. Dacă totuşi vrem prăjeală, putem folosi uleiul de palmier, în niciun caz cel de măsline”, explică nutriţionistul Alexandrescu.


sursa: semneletimpului.ro