10 factori care îţi încetinesc metabolismul

Metabolismul este procesul prin care organismul nostru consumă energia asigurată de alimente. Un metabolism intens va avea mai multe arderi şi o conversie mai mică de grasime, în cazul unui metabolism lent, se vor depune mai multe grăsimi şi arderile vor fi mai reduse.

O serie de factori influenţează rata metabolismului, însa doar unii dintre ei pot fi modificaţi!

1. Genele

Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor din organism prin care nutrienţii sunt descompuşi şi transformaţi în energie. Dacă organismul tău arde grăsimile cu dificultate este posibil să fi moştenit această problemă de la părinţii tăi, prin intermediul genelor.

Ce poţi face: Din moment ce nu-ţi poţi schimba genele este important să te concentrezi pe obiceiurile tale şi pe stilul de viaţă. Sportul este considerat una din cele mai bune metode pentru a accelera metabolismul. Cu cât ai o viaţă mai activă, cu atât muşchii consumă mai multe calorii. Încearcă să faci zilnic mişcare pentru cel puţin 30 de minute. 
 

2. Hormonii

Hormonii ar putea fi o cauză a metabolismului lent – un dezechilibru hormonal poate influenţeze modul în care este folosită energia. Asta ar putea explica lipsa de energie pe care o resimt multe persoane. Cantitatea de testosteron, hormon prezent atât la barbaţi, cât şi la femei, scade pe măsura ce înaintăm în vârstă. Alte afecţiuni, precum hipertiroidism sau diabetul pot influenţa metabolismul. Stresul elibereză hormoni care încetinesc metabolismul.

Ce poţi face: Dacă te confrunţi cu una dintre aceste afecţiuni, urmează cu atenţie tratamentul prescris de doctor. Încearcă să te stresezi cât mai puţin!

 

3. Dietele extreme

Modul în care slăbeşti contează. Dacă nu mănânci suficient, metabolismul tău leneveşte. Dietele extreme în special dacă mergi şi la sală în acest timp, îţi învaţă corpul să reziste cu mai puţine calorii. Asta poate să se întoarcă împotriva ta. Reducând prea mult numărul caloriilor (sub 1.200, in cazul femeilor), metabolismul va încetini considerabil şi va începe să ardă din caloriile rezervate muşchilor, pentru a face rost de energie.

Ce poţi face: Deşi s-ar putea să dureze mai mult timp, optează pentru o dietă realistă, nu una drastică.