2019, cel mai neproductiv an din ultimele decenii pentru apicultori, din cauza vremii

22.07.2019 - Vremea rea îi loveşte pe apicultorii din Harghita, care spun că au cel mai păgubos an din ultimele decenii. La noi, consumul de miere e deja cel mai mic din Europa și nu e loc de scumpiri, arată Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, care speră că executivul va aproba un ajutor pentru apicultori. Ei se plâng că şi pesticidele interzise în alte țări, dar permise la noi, le omoară albinele.
În Harghita, albinele nu au putut ieşi din stup, iar florile au rămas fără nectar fiindcă de două luni plouă aproape zilnic, iar noaptea este frig.
În mai toate prisăcile, albinele de-abia au scos miere cât au nevoie pentru hrana lor.
Este cel mai dezastruos an din 1946 până acum, spun apicultorii.
Aproape jumătate dintre cei 800 de apicultori harghiteni au renunţat la stupi în ultimul deceniu.
Kilogramul de miere de pădure se vinde cu cel puțin 15 lei, dar din toamnă oamenii vor să ceară cu cel puţin 10% mai mult.
Peste tot, apicultorii au scos cel mult o treime din mierea care se obţinea în mod normal. Nu se poate vorbi însă de scumpiri, arată asociaţia naţională de profil, fiindcă românii consumă mai puțin de un kilogram pe an - cel mai puţin din Europa.
Apicultorii speră că guvernul va aproba cât mai repede un ajutor de minimis de 20 de lei pe fiecare familie de albine, pentru hrană. Spun însă că pe lângă vremea rea, şi pesticidele le pun în pericol prisăcile.
Trei din patru neonicotinoide sunt interzise în Uniunea Europeană, dar România obţine an de an derogare să le folosească, pe motiv că agricultorii au mari probleme cu dăunătorii. În aceste condiții, apicultorii găsesc cu greu culturi netratate.
În toată ţara, sunt înregistraţi oficial peste 27 de mii de apicultori și aproape două milioane de familii de albine.