8 din 10 din elevi, nemulțumiți de materiile predate la școală

21.12.2016- În anul 1998, când au fost concepute, Gheorghe Hagi era căpitanul echipei naţionale de fotbal, preşedintele ţării era Emil Constantinescu, Miron Cozma pregătea ultima mineriadă, Harry Potter se pregătea să cucerească lumea, iar 99,99% dintre români nu aveau telefoane mobile. 
„Acele manuale au fost obiecte ale licitaţiilor din 1995 - 1998. Este firesc ca ele să fie cu toate depăşite fizic, moral, să nu mai îndeplinească aşteptările acestui moment”, a explicat redactorul coordonator la o editură de manuale, Anca Munteanu. 
„În cărţi, mai ales în cărţile vechi, sunt cuvinte care nu se mai vorbesc astăzi. Şi pe internet sunt cuvinte pe care noi, copiii, le putem înţelege mult mai bine. Şi mi se pare mult mai uşor.”
„E foarte simplu să accesezi internetul, acum. Dacă ar fi după mine, nu ar mai exista cărţi.”
„Dacă te uiţi în cărţi afli chestiile din anii 1900.”
„Copiii vin, pur şi simplu, dărâmaţi fizic acasă. Nu există o interacţiune. Copiii îşi doresc o interacţiune mai mare între profesori şi ei. Nu-şi doresc decât să fie folosiţi pe post de memorator”, a adăugat Iulian Costache, președintele Federației Părinților din Învățământul Preuniversitar din România.
Conform ultimei analize Eurostat, ponderea elevilor care au abandonat şcoala în ultimii trei ani a crescut constant: 17,3%, în anul 2013, 18,1%, în anul 2014 şi 19,1%, în anul 2015.
„Ar trebui ca ministerul să fie primul care îşi pune această problemă. Şi care nu lasă 20 de ani manualele să rămână pe piaţă. Din păcate trăim într-o lume profund incorectă pentru elevi, din punctul ăsta de vedere”, a explicat Anca Munteanu.
„Copiii se duc la şcoală şi se întorc nefericiţi. Deci este clar că trebuie să umblăm la programă, trebuie adaptată cerinţelor actuale”, a adăugat Iulian Costache.
Criticaţi din toate părţile, oficialii ministerului Educaţiei anunţă că din toamna viitoare sistemul de învăţământ se va modifica radical, iar în clasele gimnaziale vor apărea manuale noi.