ADEVĂRUL despre băuturile energizante

Evident, compoziţia lor diferă, în funcţie de producător. În esenţă, însă, doza de 250 ml conţine:
cafeină (aproximativ 80 mg); în funcţie de individ aceasta poate produce un efect mai mult sau mai puţin excitant.
Dacă doza este foarte mare produce efecte secundare cardiovasculare (hipertensiune arterială, tahicardie), diestive (accelerarea tranzitului intestinal), respiratorii (bronho-dilataţii), urinare (efect diuretic), neuro-comportamentale (enervare, anxietate, iritabilitate, tremurături); taurină (între 420 mg şi 1 g).
Este vorba de un acid aminat sulfurat care este consumat în mod obişnuit până la 120 mg pe zi în cazul unei alimentaţii sănătoase, variate şi echilibrate.
O doză de băutură energizantă conţine echivalentul unui consum specfic a 4-6 zile de taurină. Multe studii au arătat că taurina este neurotoxică şi, deci, responsabilă de tulburări de comportament.
Contine ginseng (cam 80 mg). Efectele ginsengului sunt diferite de la un individ la altul. În doze mari poate produce hipoglicemie, săderea apetitului, tulburări de somn, diaree, erupţii cutanate. De aceea se recomandă utilizarea a maximum 2 g pe zi şi evitarea consumării zilnice pe o perioadă mai mare de 3 luni consecutiv.
De asemnea, regasim glucoronolactonă (aproximativ 600 mg). Este vorba de un zahăr natural prezent în organism şi adus prin alimentaţie în cantitate de 1-2 mg pe zi. O doză de băutură energizantă aduce, deci, echivalentul unui consum alimentar de glucoronolactonă pentru 600 de zile. Multe studii ştiinţifice o suspectează ca având efect toxic asupra rinichilor.
Sa nu mai vorbim despre zahăr (cam 30 g). Băuturile energizante conţin de 3-4 ori mai multe zahăr decât cele destinate efortului, băute de sportivi. Această cantitate reprezintă mai mult de jumătate din aportul de zahăr zilnic recomandat, care este de 50 g. Un exces de zahăr provoacă hiperglicemie care poate da dureri de cap, scăderea vigilenţei.
Diferenţa dintre băuturi energetice şi energizante
Băuturile energetice au apă, vitamine şi minerale. Ele sunt recomandate sportivilor care fac eforturi mari de durată (marton, curse de durată). Sunt consumate de-a lungul efortului pentru a optimiza performanţele lor.
Băuturile energizante nu sunt adaptate efortului sportiv. Sunt foarte bogate în zahăr, sărace în minerale şi reprezintă o sursă de hidratare. În plus nu ameliorază performanţele fizice sau mentale.
Bine de ştiut:
- o doză de băutură energizantă echivalează cu 5 cafele;
- nu e recomandată combinarea unei băuturi energizante cu alcool;
- singura băutură indispensabilă corpului nostru este apa.