Afectiunea prezenta iarna care poate afecta orice persoana

27.12.2017- Numărul cazurilor de depresie sezonieră este în creştere în perioada de iarnă şi a sărbătorilor de sfârşit de an, ca urmare a diminuării luminii solare şi încheierii anului, avertizează asociaţia Voz Pro Salud Mental-Ciudad de México, citată joi de EFE.
Această tulburare nu se regăseşte doar la pacienţii cu probleme psihice, ci poată afecta orice persoană în această perioadă a anului, a explicat organizaţia neguvernamentală într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Unul din motivele creşterii acestor cazuri de depresie este reducerea luminii solare, care afectează producerea de substanţe ce reglementează starea de spirit şi somnul. De asemenea, perioada sărbătorilor de reuniune cu familia şi rudele poate fi un alt factor care să provoace această afecţiune.
Există multe persoane singure care nu au cu cine petrece Crăciunul sau Anul Nou: unii îşi amintesc în această perioadă de cei dragi pe care i-au pierdut, în timp ce alţii fac un bilanţ al realizărilor sau eşecurilor din decursul anului.
Organizaţia mexicană care reuneşte reprezentanţi ai familiilor sau profesionişti dedicaţi ameliorării calităţii vieţii au asigurat că aceste date reprezintă "o provocare" pentru pacienţii cu probleme psihice, deoarece le întrerup rutina cu care sunt obişnuiţi.
De aceea recomandă pacienţilor să facă mai multe exerciţii fizice, să stea la soare şi să meargă la medic înainte de aceste zile festive pentru a-şi ajusta medicaţia.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Psihiatrie Ramón de la Fuente Muńiz, cel puţin 4,5 milioane de persoane au fost diagnosticate cu depresie sezonieră în Mexic în 2010.