ANM: Posibil COD ROŞU de viscol şi ninsori.

05.01.2017- Zăpada ar putea atinge vineri şi la 50 de centimetri în unele locuri. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat, joi, comandamentul de iarnă la Primăria Capitalei, după ce meteorologii au emis avertizări de vreme rea pentru următoarea perioadă, când în Bucureşti se pot depune până la 50 de centimetri de zăpadă.
Meteorologii anunţă ninsori abundente în următoarea perioadă, atât în ţară, cât şi în Capitală, acolo unde stratul de zăpadă poate atinge, pe alocuri, 50 de centimetri.
Echipele Regiei Autonome de Distribuţiei a Energiei Termice sunt pregătite pentru eventualele avarii cauzate de ger cu echipe care să asigure deszăpezirea pentru a facilita accesul la punctele termice. Pe reţeaua primară, temperatura agentului termic a fost stabilită la 103 grade, pentru asigurarea agentului termic pentru toate sectoarele.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov anunţă că nu s-au acordat concedii în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a putea face faţă solicitărilor, echipajele deja disponibile urmând a fi suplimentate. În prezent se lucrează cu 53 de echipaje de urgenţă, 23 de maşini de consultaţii cu medic şi 12 maşini de transport. La numărul lor se vor adăuga, începând de mâine, alte şase echipaje.
Regia Autonomă de Transport Bucureşti a suplimentat, încă din luna decembrie 2016, numărul de autobuze, troleibuze şi tramvaie, numărul de concedii de odihnă al şoferilor a fost redus, iar plugurile sunt pregătite pentru deszăpezirea liniilor de tramvai.
"Modelele indică intervale de timp în cursul zilei de mâine, în care, datorită intensificărilor de vânt care pot depăşi 90 de km/oră şi în aceste condiţii vizibilitatea să fie spre zero, s-ar putea să emitem o avertizare de vreme severă imediată de tip cod roşu, în intervalul posibil 8-14, pentru estul judeţului Buzău, vestul judeţului Brăila, partea central nordică a judeţului Ialomiţa şi extremitatea de sud est a judeţului Vrancea. De sâmbătă este posibil să emitem cod galben pentru o vreme deosebit de geroasă în special partea centrală, în partea vestică, sudică şi estică a României. Aici vom avea - şi nu numai, chiar şi în sudul ţării – temperaturi deosebit de scăzute, pentru că maximele vor fi -17 - -10, iar minimele spre -24 - -12 grade, cu cele mai coborâte valori în zonele deja cunoscute ca polul gerului din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei", a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.