Anul agricol afectat de secetă. Productia de floarea-soarelui scade cu 30%

24.09.2020 - Anul agricol este afectat de secetă, iar producţia de floarea-soarelui scade cu 30% și preţurile explodează în numai două săptămâni. România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, cu 3,4 milioane de tone în 2019.
România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată şi producţia de floarea-soarelui, însă fermierii estimează o scădere de 30% a producţiei la nivel naţional în acest an agricol, până la 2,4 milioane de tone, din cauza secetei din primăvară din toată ţara şi din vară în anumite regiuni ale ţării, relatează Ziarul Financiar, preluat de Mediafax.
Seceta pedologică a afectat cel mai mult culturile de grâu şi rapiţă, mai ales în sud-estul României, unde producţiile au fost şi numai de 10% din producţia normală estimată.
Ministrul agri­culturii a promis despăgubiri pentru fermierii calamitaţi, însă ei spun că nu au primit banii încă. Aceştia aşteaptă despăgubiri şi pentru porumb şi floarea-soarelui, afectate, de asemenea, de secetă.
Uniunea Europeană se aşteaptă ca cei mai mari trei furnizori de floarea-soarelui – România, Franţa şi Ucraina – să aibă producţii mai scăzute în 2019 din cauza secetei.

sursa: Mediafax