Avertisment OMS: Tratamentele prescrise greşit nu fac rău doar pacientilor

24.02.2018 - Erorile în prescrierea tratamentelor nu fac rău doar pacienţilor, ci sporesc şi rezistenţa la antibiotice, a avertizat vineri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul World Patient Safety Summit, desfăşurat la Londra, potrivit Press Association.
Problema a devenit una globală în ultimii ani, existând avertismente că omenirea s-ar putea confrunta cu ''o apocalipsă post-antibiotice'' şi cu finalul medicinei moderne dacă nu sunt luate măsuri.
Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus: ''Erorile de tratament nu fac rău doar pacienţilor, ci pot spori şi rezistenţa la antibiotice.''
''Recent, OMS a publicat primul raport global al sistemului de supraveghere antimicrobiană GLASS, iar descoperirile sunt alarmante. În unele ţări, până la 82% din infecţiile bacteriene sunt rezistente la cel puţin unul dintre antibioticele cel mai des folosite,'' a spus Ghebreyesus.
''Erorile de tratament sunt parte din această problemă. Atunci când antibioticele sunt prescrise în mod greşit sau nu sunt administrate corect, nu doar pacientul este în pericol, ci suntem cu toţii.''