Bolile din umbra altor boli

13.02.2017- „O boală în umbră apare atunci când ai două afecţiuni care apar frecvent simultan. Corelaţia și cauzalitatea nu sunt foarte clare, dar întotdeauna există o bază știinţifică și speculaţii că filosofia din spatele unei boli ar putea fi similară celei de-a doua", a declarat dr. Edward Chal, directorul Departamentului de neurologie de la New York Hospital Queens, pentru CBS Local.
Expertul oferă ca exemplu apariţia bolii Parkinson, împreună cu sindromul Ekbom (denumit și „sindromul picioarelor neliniștite"). Acest lucru poate apărea ca urmare a unor comportamente nocive pentru sănătate ale individului (de exemplu, fumatul, lipsa activităţii fizice). În anumite situaţii însă una dintre boli poate conduce la dezvoltarea celeilalte, explică dr. Chal.
Un alt exemplu oferit de dr. Chal este cuplul de boli format din sindromul metabolic și formarea pietrelor la rinichi. Pacienţii care îndeplinesc toate condiţiile clinice ale sindromului metabolic au risc de trei ori mai mare de a dezvolta calculi renali, arată rezultatele unui studiu publicat în American Journal of Kidney Diseases
Migrenele pot umbri la rândul lor afecţiuni grave. Uneori, ele pot reprezenta un simptom experimentat înaintea unui accident cerebral vascular. În alte cazuri, când sunt însoţite de tulburări vizuale, ele pot prevesti un atac de cord.
De asemenea, există o legătură între hipertensiunea arterială și diabet, susţin experţii de la Școala de Medicină Harvard și Brigham and Women's Hospital. În urma unui studiu de 10 ani, la care au luat parte 38.000 de femei, experţii au observat că riscul de a dezvolta diabet de tipul doi a crescut aproape de trei ori în rândul participantelor care aveau o tensiune arterială ridicată, în raport cu celelalte voluntare.
Lista bolilor în umbră poate fi completată și de cuplurile formate de afecţiunile endometrioză – melanom și depresie – astm, scrie ABC Local.

sursa: semneletimpului.ro