Caz medical rar în Iași. Un copil s-a născut fără faţă

Băiatul, cu o malformație cranio-facială teribilă, nemaiîntâlnită de medicii din România, a venit pe lume acum aproximativ o lună, la maternitatea din Botoșani. A fost transferat imediat la Spitalul pentru Copii din Iași, unde există specialiști în chirurgie reparatorie, dar provocarea a fost mare. Totuşi, luni, după o operaţie de opt ore, medicii au reuşit să facă un prim pas către o viaţă normală a copilului.
Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria Iaşi, a declarat: „Copilul nu avea zona centrală a feţei şi zona plafonului gurii. Cazurile acestea sunt rarisime. Practic sunt declarate şi cunoscute în literatura mondială opt astfel de cazuri, iar în Romania, din câte știm, este primul caz de acest fel.”
Mama copilului are 40 de ani şi este din Botoşani. Medicii spun că femeia şi-a dorit foarte mult un al doilea copil. Şi asta deşi doctorii i-au spus este riscant. Femeia a avut o boală gravă în trecut pentru care a făcut tratament.
Prof. dr. Florentin Dumitrache, obstetrician, a spus: „Orice acțiune, orice influență, orice factor nociv care intervine la un moment dat în perioada asta poate afecta un anumit segment sau un anumit organ.”
Medicii din Botoşani susţin că încă din prima perioadă a sarcinii i-au recomandat o analiză complexă la Cluj. După examenul medicat, familia a primit vestea cruntă: fătul avea malformaţii. Doctorii i-au recomandat întreruperea sarcinii, dar femeia a refuzat.
Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria Iaşi, a subliniat: „Copilul provine dintr-o sarcină urmărită, este un copil dorit. În timpul sarcinii, mama şi fetusul au fost evaluaţi ecografic şi prin RMN fetal.”
Părinţii nu au vrut să spună ce i-a îndemnat să ia această hotărâre. Ce a împins-o pe mamă să dea naştere băiatului pot intui psihologii.
Daniela Mitrofan, psiholog, este de parere ca: „În cazul în care copilul este foarte dorit, este o sarcină planificată, dorința de a avea acest copil devine mai puternică decât orice argument logic dat de specialiști.”
Sunt doar opt astfel de cazuri în lume. Juliana Wetmore din Statele Unite ale Americii este unul dintre ele. S-a născut acum 12 ani, fără aproape jumătate din faţă. A trecut prin 45 de operaţii, iar chinul încă nu s-a încheiat. Însă pe ea şi pe părinţi îi inspiră şi le dă putere susţinerea venită din întreaga lume. Şi ei i-au inspirat pe alţii, la rândul lor.