Cresc vanzările de masini noi, dar s-a triplat si numărul autoturismelor rulate importate cu mari emisii poluante

15.08.2017- Livrările totale de autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale) au înregistrat, în primele şapte luni din 2017, o creştere generală de 12,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, arată statisticile publicate luni de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA).
În România, vânzările de autoturisme realizate în primele şapte luni din 2017 au fost, ca şi în anii precedenţi, susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind de 65% (35% persoane fizice).
„Comparativ cu primele 7 luni din 2016, este de remarcat faptul că au crescut atât ponderea, cât şi volumul achiziţiilor realizate de către persoane fizice: ponderea, de la 28% la 35%, iar volumul, cu 44% (procent mult superior creşterii generale a pieţei la 7 luni, respectiv +15,5%). Aceste cifre ne arată că practic, vânzările de autoturisme noi au crescut în special datorită achiziţiilor realizate de către persoanele fizice, a căror detaşare de Programul Rabla este tot mai evidentă”, se arată într-un comunicat al APIA.
În ceea ce priveşte autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizate), se observă faptul că, în primele şapte luni din 2017, au fost înmatriculate cca. 295.000 de unităţi (aproape tot atâtea câte s-au înregistrat pe întreg anul 2016), adică de 5,2 ori mai multe decât cele noi. Această situaţie se datorează, după cum APIA a semnalat încă de anul trecut, eliminării de la 1 februarie a Timbrului de Mediu.