Creștere fulminantă a deceselor de cancer de piele, la bărbati, în tările dezvoltate

09.11.2018 - În opt dintre cele 18 ţări analizate, rata mortalităţii la bărbaţi a crescut în ultimii 30 de ani cu cel puţin 50%. În Irlanda şi Croaţia aproape s-a dublat. O creştere semnificativă a avut loc şi în Spania şi Marea Britanie (70%), Olanda (60%), Franţa şi Belgia (50%).
În SUA, care nu a fost inclusă în studiu, rata mortalităţii la bărbaţi a crescut cu 25%, conform statisticilor CDC.
Marea majoritate (90%) din cazurile de melanom sunt cauzate de deteriorarea celulelor pielii din cauza expunerii la soare sau la alte surse de radiaţii ultraviolete (UV) cum ar fi solarele, conform Centrului SUA pentru Controlul Bolilor (CDC).
Peste 2.500 de români dezvoltă o formă gravă de cancer de piele în fiecare an şi jumătate dintre ei îşi pierd viaţa prematur. Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că incidenţa și mortalitatea cancerului de piele au crescut alarmant în ultimii ani.
„Bolile de piele sunt a patra cauză de dizabilitate la nivel mondial. Printre cele mai întâlnite astfel de afecţiuni sunt carcinoamele cutanate, psoriazisul, verucile, acneea, dermatita atopică și seboreică și micozele pielii. 20% din tipurile de boală ocupă 80% din timpul consultaţiilor. Avem însă 80% diagnostice rare care necesită multă experienţă”, susţine medicul dermatolog Gabriela Dodan.
Atât screeningul, cât şi biopsia de piele sunt necesare pentru a diagnostica corect majoritatea afecţiunilor dermatologice, pentru că în dermatologie există peste 3.000 de diagnostice cu aceleaşi 5 semne clinice, potrivit CSID.
Numărul deceselor din această cauză s-a dublat din 1990 până în prezent, făcând din cancerul de piele o veritabilă problemă de sănătate publică.

sursa: semneletimpului.ro