Cum îţi poţi micşora tensiunea arterială

Iată câteva metode prin care îţi poţi micşora riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, notate de Mayo Clinic.
Ai grijă la kilogramele în plus! Cu cât slăbeşti mai mult, cu atât tensiunea ta arterială s-ar putea micşora. Chiar şi scăderea cu 4,5 kilograme poate avea efecte benefice în acest sens. De asemenea, pierderea kilogramelor contribuie la creşterea eficienţei medicamentelor pentru tensiune pe care le iei.
Atenţie şi la talie! Grăsimea acumulată în această zonă a corpului ar putea fi un factor de risc pentru creşterea tensiunii arteriale. De exemplu, femeile care au peste 89 de centimetri în talie şi bărbaţii care depăşesc 102 centimetri sunt mult mai expuşi riscului de a dezvolta hipertensiune.
Limitează cantitatea de sodiu pe care o consumi la cel mult 2,300 miligrame pe zi! Pentru a nu depăşi cantitatea, citeşte întotdeauna cu atenţie etichetele produselor alimentare şi alegele pe cele cu cea mai mică cantitate de sodiu. Evită, de asemenea, alimentele procesate, precum chipsurile, şunca sau semi-preparatele. Estimează cam câtă sare consumi în fiecare zi şi ţine cont că o linguriţă are circa 2,300 2,400 de mg de sodiu. Dacă observi că foloseşti prea multă sare, încearcă să reduci cantitatea, folosind alte condimente şi plante care să ofere o aromă plăcută mâncării tale.
Atenţie la stres! Primul pas pentru a domoli stările de tensiune este să descoperi cauza lor. Astfel vei putea să îţi construieşti strategia pentru a rezolva problema ce te macină. Dacă tot nu poţi scăpa de stres, ia o pauză şi încearcă să te relaxezi cu ajutorul câtorva exerciţii de respiraţie adâncă. Poţi, de asemenea, să faci câteva minute de sport sau orice altă activitate pe care o adori. Dacă starea de tensiune persistă, ia în calcul apelarea la un consult de specialitate.
La fel de importantă pentru reducerea nivelului de stres este şi activitatea fizică. Alocă-ţi câteva zeci de minute pentru a face sport şi eventual consultă-ţi medicul pentru a putea stabili ce exerciţii îţi recomandă şi de ce restricţii ar trebui să ţii cont. De asemenea, nu încerca să recuperezi activitatea fizică pe care nu ai făcut-o de-a lungul unei săptămâni într-un weekend. S-ar putea să îţi pui sănătatea în pericol.
Alimentaţia joacă un rol important în micşorarea tensiunii arteriale. Prevention a întocmit o listă cu alimente care te pot ajuta în scăderea tensiunii, iar printre acestea se numără iaurtul consumat ca gustare în timpul zilei (de preferat grecesc), leguminoasele (năut, fasole, linte), sucul de merişoare neîndulcit sau rodiile. 
Nu în ultimul rând, urmărirea periodică a nivelului tensiunii arteriale şi vizitele pentru controalele de rutină la medic îţi pot semnala dacă ai tendinţa de a dezvolta hipertensiune, ajutându-te să iei măsuri din timp în acest sens.