Deficit de personal medical în România

17.02.2020 - Deficitul de personal împiedică  buna desfăşurare a activităţii medicale. Pacienţii trebuie mai bine supravegheaţi, recunosc medicii.
Oficialii spun că aproximativ 25 de mii de medici au plecat din ţară numai în ultimii zece ani.
Potrivit Comisiei Europene, România e printre ţările cu cel mai mare deficit de personal medical. În 2017, aveam sub trei medici şi mai puţin de şapte asistenţi medicali la mia de locuitori, mult sub media europeană. Migraţia profesioniştilor pentru salarii şi condiţii de lucru mai bune a afectat accesul românilor la îngrijiri medicale.
După majorarea salariilor, exodul s-a mai redus. Şeful Colegiului Medicilor spune că, anul trecut, aproape patru mii de doctori au cerut documentele necesare pentru a profesa peste hotare, faţă de cinci mii, în alţi ani. Puțini se mai întorc.
În marile centre universitare, e însă foarte greu să prinzi un post. Mulţi tineri, chiar foarte bine pregătiţi, lucrează ca persoane fizice autorizate, pe bani mai puţini, şi aleargă între spitale şi clinici private.
Pentru a mai reduce din deficit, ministerul a suplimentat locurile la rezidenţiat acceptandu-i si pe cei care au luat 60 la sută din punctaj.