Eclipsa totala de Soare pe 21 august, vizibila si in Europa

21.08.2017- Pe 21 august va avea loc cea de-a XI-a eclipsă de Soare din secolul acesta. Deşi aceasta nu va fi vizibilă pe cerul din România,eclipsa va fi vizibilă în unele părţi din Europa. Va fi vizibilă seara sau la apus în Islanda, Scoţia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Portugalia. Totodată, va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul curent.
În timp ce lumina solară dispare şi ochii se adaptează luminii, poate fi văzută coroana solară. În acest moment vor fi vizibile mai multe stele şi planete pe cer, inclusiv Jupiter în partea inferioară a Lunii şi Venus  în zona superioară din dreapta. Pe aceeaşi linie se va afla Mercur şi Marte.
Doar în momentul în care soarele este complet acoperit ochelarii de protecţie pot fi îndepărtaţi. Până şi cele mai mici raze solare pot provoca degradarea ţesutului ocular. Din acest punct procesul invers va avea loc, mai întâi apar mărgelele Bailey, apoi inelul de diamant, urmate de etapele unei eclipse parţiale de Soare.