Eurostat: Estonia și România, cea mai ridicată rată anuală a inflatiei din Uniunea Europeană, în decembrie 2018

18.01.2019 - Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (3,3%), România (3%) şi Ungaria (2,8%), iar cele mai scăzute în Grecia şi Portugalia (ambele cu 0,6%).
Comparativ cu noiembrie 2018, inflaţia anuală a scăzut în 22 state membre ale UE (inclusiv în România), a rămas stabilă în trei şi a crescut în trei ţări.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la servicii (0,58 puncte procentuale), urmate de preţurile la energie (0,53 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,34 puncte procentuale).
În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă în zona euro, la 1,1% în decembrie.
În ceea ce priveşte România, datele publicate în această săptămână de Institutul Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 3,3%, în luna decembrie a anului trecut, de la 3,4% în noiembrie.
Rata anuală a inflaţiei se situează astfel, sub prognoza Băncii Naţionale a României anunţată pentru 2018, de 3,5%.