FOMO: Boala utilizatorilor de Facebook și Twitter

Rebecca Sullivan se afla într-un concediu mult visat în Bali, bucurându-se de priveliștea superbă a unui apus, departe de grijile de acasă. Însă toată bucuria acestor clipe de relaxare a dispărut odată ce și-a verificat contul de Instagram unde a văzut ce mai fac prietenii și colegii ei. Acesta a fost elementul care i-a declanșat o teamă copleștioare că a rămas pe dinafară, că nu participă la evenimentele interesante de acasă, un fenomen denumit FOMO (Fear Of Missing Out).

„Eram într-o escapadă romantică minunată, pe care am așteptat-o de luni întregi. Mă simțeam epuizată și abia așteptam să plec din oraș și să pornesc într-o aventură. Eram literalmente în paradis, dar îmi doream să fi fost acasă, stând cu prietenii într-un bar. De ce nu puteam să trăiesc momentul și să apreciez ceea ce se petrecea în jurul meu?” scrie Sullivan într-un articol.

Cazul tinerei nu este singular. Fenomenul FOMO este extrem de răspândit în special printre tinerii de până la 30 de ani. Un studiu recent arăta că circa 72% dintre persoanele de 18-33 de ani se confruntă cu această teamă. De asemenea, rezultatele arată că bărbații au experimentat mai frecvent frica de a rămâne pe dinafară, în raport cu femeile.

Și dr. Andrew Przybylsky, de la Universitatea din Essex a ajuns la concluzia că persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta FOMO, o condiție „caracterizată de dorința de a rămâne conectat continuu la ceea ce fac alții”, citează Psychology Today. De asemenea, expertul sugera că rețelele sociale, care ne țin la curent cu ceea ce fac prietenii, influențează această teamă. „Există un motiv bun pentru care ar trebui să ne așteptăm ca cei care se tem că rămân pe dinafară gravitează spre social media”, a declarat dr. Przybylsky, citat de Your Beauty.

Concluzia acestuia este întărită de rezultatele unui sondaj care arătau că peste jumătate dintre utilizatorii de rețele sociale suferă de sindromul FOMO.

Frica ce nu te lasă să trăiești

„Avem atâtea moduri diferite de a comunica, prin intermediul telefoanelor, cu ajutorul Twitter și Facebook. Am acces la tot ceea ce faci tu zi de zi, iar acest lucru îmi poate alimenta insecuritățile și emoțiile de gelozie, deoarece simt că nu fac atât de multe lucruri interesante ca tine”, puncta psihiatrul Johnny Lops, pentru Your Beauty.

Noile achiziții, pozele din vacanțe sau ieșirile cu prietenii, o promovare la serviciu sau începutul unei noi relații, toate aceste update-uri pe care le observăm în timp ce navigăm pe rețelele sociale ne fac să ne gândim la propria viață. Constatăm cum o serie de lucruri interesante se petrec în viețile celorlalți, în vreme ce în a noastră pare că nu se întâmplă nimic. Astfel stima de sine scade și apar sentimentele de nemulțumire față de propria persoană, de invidie față de cei care par să își trăiască viața la cote maxime. Toate acestea ne alimentează teama că nu suntem suficient de buni, că nu vom obține ceea ce ne dorim și că vom rămâne pe dinafară, sugera psihoterapeuta Jenny Giblin. Mai departe însă, frica de a rămâne pe dinafară poate naște depresie, rușine sau chiar comportamente violente.

De altfel, această temere dăunează nu doar stării noastre psihice, ci și propriilor finanțe, a arătat un studiu britanic. De teama de a nu pierde oportunități sociale sau evenimente la care participă prietenii, 16% dintre participanți au declarat că nu refuză astfel de ocazii, chiar dacă nu și le permit.

Fericirea de a rămâne pe dinafară

„Dacă îți dai seama că te compari cu alții, că te simți gelos sau în urmă cu viața, adu-ți aminte că nu există niciun alt motiv pentru care nu poți avea și tu acele lucruri, afară de gândul că nu poți”, puncta Giblin.

De asemenea, aparențele pot fi înșelătoare, iar rețelele sociale nu fac o excepție în acest sens. Nu de puține ori, viața reală este diferită și mult mai complexă decât ceea ce afișează prietenii pe Facebook sau alte rețele de socializare. De aceea, informațiile pe care le citești pe astfel de platforme trebuie trecute printr-un filtru de scepticism.

La fel de important este să înlocuiești eventuala invidie sau gelozie cu dorința de a cunoaște și de a explora. Cu siguranță cineva, în acest moment, face ceva interesant la care tu nu iei parte, ori are o slujbă extraordinară. În loc să îl invidiezi, îl poți ruga să îți împărtășească mai multe despre experiența ta, iar informațiile pe care le obții le poți folosi pentru a te inspira pe viitor. S-ar putea ca aceste lucruri noi pe care le afli să fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a face, la rândul tău, pasul spre a-ți trăi viața așa cum vrei. „Poți folosi FOMO pentru a te inspira și motiva”, adăuga Giblin.

Anul acesta a fost marcat de apariția unui nou trend, opus fricii de a rămâne pe dinafară — JOMO (Joy Of Missing Out). Ideea a pornit de la bloggerul Anil Dash, care, timp de o lună de zile, s-a deconectat de la platformele de social media, odată cu nașterea fiului său. Concluziile proaspătului tată după această experiență au fost că nu a pierdut absolut nimic. JOMO înseamnă „să te bucuri de ceea ce faci aici și acum și nu pe social media”, explică Ann Mack de la JWT.

„O viață trăită cu recunoștință” este cheia către fericire, dezvăluie călugărul David Steindl-Rast în cadrul discursurilor sale. Iar acest sentiment poate apărea chiar și atunci când ceilalți fac lucruri mult mai interesante decât tine. Tot ce trebuie să faci este să privești către binecuvântările și darurile din viața ta.