Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins

16.04.2019 - 15 muncitori dintre cei care participau la renovarea clădirii au fost audiați.
Prăbușirea turlei de la Notre-Dame a fost semnul că flăcările sunt de neoprit. 10 minute mai târziu și acoperișul catedralei a cedat în timp ce mii de parizieni priveau neputincioși.
Rugăciunile miilor de oameni care au împânzit strazile din jurul catedralei au fost ascultate: după ore în șir de luptă cu flăcările, cei 400 de pompieri au reușit să le stingă. Echipele de intervenție au rămas acolo, pentru a securiza clădirea și a preveni reizbucnirea focului.
Ce a fost rău, a trecut. Notre-Dame va renaște din propria cenușă.
Este cel mai vizitat monument istoric din Europa. 14 milioane de turiști vin anual să vadă Catedrala Notre-Dame, veche de 850 de ani.
Cele mai mari evenimente din istoria Franței au avut loc acolo: încoronări, nunți, funeralii, comemorări. De-a lungul istoriei, a fost profanată, jefuită, a mai ars odată, în timpul Revoluției franceze, dar a trecut neatinsă prin cele două războaie mondiale. Acum era în plină renovare și prima ipoteză e că aceste lucrări au provocat scânteia care a aprins focul, declanșat la o sursă a sistemului de încălzire.
Procuratura a deschis o anchetă pentru "distrugere involuntară prin incendiere".
A treia familie bogată a Franțe, familia Pinault, va dona 100 de milioane de euro pentru refacerea catedralei.
Omul de afaceri francez, Francois-Henri Pinault, a făcut anunțul la câteva ore după izbucnirea incendiului.
Fundația patrimoniului a anunțat că va lansa o amplă strângere de fonduri pentru reconstrucția catedralei.