Intram in sezonul gripei

22.10.2017- O raceala simpla poate aparea in orice perioada a anului si chiar este mai frecventa vara, dar in aceasta perioada a anului, din octombrie pana in februarie, apare mai frecvent gripa, deoarece conditiile meteo si schimbarile bruste de temperatura determina scaderea imunitatii.
Un debut progresiv cu nas infundat, tuse, secretii nazale apoase, febra ne indica o raceala, insa un debut brusc cu alterarea starii generale, febra mare peste 39 grade, frison, dureri musculare ne duce cu gandul la gripa si in acest caz este important sa ne prezentam la medic.
Toti ne-am confruntat la un moment dat cu viroze respiratorii, insa cele mai susceptibile persoane sunt copiii si varstnicii.
Varstnicii in general au imunitatea scazuta, deoarece prezinta comorbiditati si cel mai frecvent acestia se imbolnavesc chiar de la nepoti.
In primul rand, trebuie sa ne crestem imunitatea printr-un stil de viata cat mai sanatos, consumand alimente bogate in vitamine, prin miscare si prin evitarea dietelor.
De asemenea, trebuie evitat contactul cu persoanele care sufera de viroze respiratorii, deoarece transmiterea acestor afectiuni se face prin intermediul aerului, prin niste particule, eliminate prin stranut sau tuse, care pot circula la distanta.
Daca acest lucru nu se poate realiza (in cazul in care este bolnav cineva din familie), purtarea unei masti de catre persoana afectata poate ajuta la prevenirea transmiterii.
Cel mai eficient mod de a preveni infectia gripala este prin vaccinul antigripal. Acesta se recomanda in special persoanelor cu alte afectiuni cronice si celor care lucreaza in medii cu risc crescut. De retinut insa este faptul ca vaccinul antigripal nu ne protejeaza impotriva altor infectii respiratorii.