Invazie de insecte în Capitală și în mai multe orașe: tigrii de platan au doar trei milimetri dar înteapă extrem de dureros

07.08.2018- Vremea umedă şi caldă a favorizat înmulțirea explozivă a micilor atacatori.Tigrilor de platan le este foarte bine la 27-30 de grade Celsius, cum a fost în ultima perioadă. Sunt insecte din familia ploşniţelor. Au doar 3 mm.
Pentru a preveni înţepăturile, specialiştii ne sfătuiesc să evităm zonele cu mulţi platani şi frasini şi să purtăm haine lejere, cu mâneci lungi.
Dacă nu am scăpat de pişcătură, ar trebui să spălăm bine locul cu apă şi săpun şi chiar să folosim un cub de gheaţă. Cei care se ştiu alergici ar trebui să ceară sfatul medicului.
Înţepăturile insectelor pot duce la complicaţii, spun medicii de familie, asaltaţi în ultima perioadă de pacienţi cu probleme.
Centrul de Protecţie a Plantelor al Primăriei Capitalei se ocupă de combaterea tigrilor de platan. Au aplicat patru tratamente. Ploile spală însă substanţele.
Platanii şi alţi arbori au cel mai mult de suferit. Fără tratament, pot ajunge să se usuce din cauza dăunătorilor.
Tigrii de platan sunt originari din America de Nord. În Europa au fost văzuti întâi în 1964, la Padova.

În România, au ajuns prin 2011, în parcurile din Oradea şi Baia Mare. De vreo doi ani îi agasează şi pe cei din Capitală, dar şi din alte oraşe cu mulţi platani.