Masca, obligatorie în patru judete. Ministrul de Finante: Din 15 aprilie, oamenii vor găsi în magazine suficiente măști de protecție, fabricate în România

07.04.2020 - Tot mai multe județe își obligă cetățenii să folosească măști de protecție atunci când ies din case. Galatiul a dat tonul încă de sâmbătă, iar ieri s-au alăturat Iași, Vaslui și Maramureș. Locuitorii din aceste zone sunt obligați să-și acopere nasul și gura cu măști medicinale ori cu fulare sau eşarfe.
Măștile sau eșarfele trebuie purtate în toate spatiile publice, în instituții, farmacii, pe șantiere, în gări sau magazine. Și de clienți, dar și de angajați deopotrivă. Până acum, în județul Vaslui sunt confirmate mai puțin de 20 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Și în Maramureș, acoperirea gurii și a nasului în zonele publice devine obligatorie. În plus, patronii vor evalua starea de sănătate a angajaților şi vor raporta eventualele îmbolnăvri.
Organizația Mondială a Sanatăţii își menține poziția în legătură cu purtarea măștilor.
Dr. Mike  Ryan director executiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Dezbaterea privind purtarea de mască în public nu este bazată pe paradigma protecţiei personale. Dovezile sunt clare că dacă porţi mască în public asta nu te protejează în mod necesar, dar dacă o persoană bolnavă poartă mască atunci este mai puţin probabil să infecteze şi alţi oameni.
Alexandru Rafila:  Ar fi util să găsim o soluţie încât să fie la dispoziţia populaţiei astfel de măşti, să existe posibilitatea să fie achiziţionate şi să avem o protecţie minimală, oarecum standardizată.
Ministrul Economiei da asigurări că din 15 aprilie, oamenii vor găsi în magazine suficiente măști de protecție, fabricate în România. În momentul de faţă putem spune că a început producţia de măşti chirurgicale în România.
Este un producător mare în Maramureş care produce 120.000-130.000 de măşti pe zi şi compania noastră ROMART va produce 500.000 de măşti chirurgicale pe zi şi sunt şi alți producători cu care am discutat. Vom avea în producţie zilnic un milion de măşti, spune ministrul de Finanțe.
Măștile chirurgicale și cele confecționate în casă din materiale textile ar trebui purtate câteva ore și apoi schimbate. Ele pot fi spălate la temperaturi înalte și ulterior călcate.