Mersul pe bicicleta, un risc tot mai mare in Romania

06.03.2017- Transportul pe două roţi e din ce în ce mai folosit, mai ales în oraşele mari. E mai rapid şi chiar mai sigur, susţin bicicliştii. Poliţiştii, dar mai ales imaginile surprinse de şoferi îi contrazic.
Unii dintre biciclişti trec pe roşu, merg pe banda a doua, nu semnalizează, circulă prin stânga refugiului pentru tramvai şi chiar pe contrasens. Nu se gândesc la riscuri şi, de cele mai multe ori, sunt implicaţi în accidente.
Acestea sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere din România. În 2014, biciclişiii erau pe locul 6, în 2016 au urcat pe locul 4. Asta înseamnă că în 3 din 10 accidente sunt implicați biciclişti, în cel puţin două cazuri ei sunt vinovaţi.
Majoritatea accidentelor se produc noaptea, din cauza bicicletelor nesemnalizate, dar cel mai des pentru că bicicliştii schimbă banda sau direcţia de mers şi nu se asigură. Între 150 şi 200 dintre ei îşi pierd viaţa anual în România, adică, aproximativ 10 la sută din numărul celor care mor în accidente rutiere.

Mihai Deneș, Asociația Adevărații Veloprieteni: Numărul bicicliştilor a crescut foarte mult în ţară, de aici e şi normală această creştere a evenimentelor. Milităm pentru educarea bicicliştilor, să-i învăţăm să foloseacă infrasctura, să respecte roșul la semafor, să se asigure şi să semnalizeze.