Mici gesturi şi activităţi care te fac mai fericit

Dacă am privi la oamenii care se declară fericiţi, am observa că singurele lucruri pe care le au în comun sunt anumite atitudini, obiceiuri şi practici, care nu ţin nicidecum de poziţia socială sau de lucrurile pe care le posedă. Aşa se explică faptul că există oameni săraci care totuşi sunt fericiţi, precum şi oameni bogaţi nefericiţi. Există obiceiuri sau mici activităţi care par câteodată nesemnificative, dar care contribuie în mod semnificativ la fericirea noastră. Iată câteva sugestii în ceea ce priveşte activităţile care te pot face mai fericit, potrivit spring.org.uk:

1. Selectează mental ceva bun din viaţa ta. În general, avem tendinţa fie de a ne gândi la lucrurile rele, negative din viaţa noastră, adoptând comoda poziţie de victimă, fie de a ne gândi la lucrurile bune care s-ar fi putut întâmpla. Însă prea de puţine ori ne gândim la lucrurile bune care s-au întâmplat şi la cum ar fi fost dacă nu s-ar fi întâmplat. Studiile spun că evocarea trecutului cu părţile sale bune ne face să privim viitorul cu mai mult optimism, lucru care contribuie la stima de sine, bunăstarea şi fericirea noastră, potrivit Huffington Post.

2. Trimite un mesaj de mulţumire. Potrivit cercetătorilor, recunoştinţa contribuie la reducerea nivelului de stres şi ne face mai bucuroşi, mai pozitivi şi mai fericiţi. Una dintre metodele prin care ne putem manifesta recunoştinţa este trimiţând o scrisoare, un e-mail, un SMS cuiva căruia avem motive să-i mulţumim sau să-i fim recunoscători. Aceste lucruri vor mări cu 25% nivelul nostru de satisfacţie şi fericire, potrivit spring.org.uk.

3. Cheltuieşte bani pentru alţii. Banii pot contribui la fericirea noastră, dar numai dacă îi cheltuim în mod înţelept; spre exemplu, cheltuind pentru a oferi un cadou, a atenţie cuiva sau pentru a-i îndeplini o anumită nevoie. În felul acesta, ne vom simţi mai bine şi vom avea relaţii mai bune cu cei din jur, lucru care ne face fericiţi.

4. Fă exerciţii fizice. Unul dintre ingredientele principale pentru a ne simţi mai bine, cu mai multă energie, pentru a reduce tensiunea şi a fi mai puţin stresaţi sunt exerciţiile fizice. Nu este nevoie de exerciţii intense, grele sau lungi, ci chiar şi 20 de minute de activitate fizică pe zi sunt suficiente pentru a spori starea de bine şi pentru o sănătate mai bună, notează self.com.

5. Ascultă muzică. Muzica ne influenţează starea în multe feluri, dar probabil cel mai puternic atu al ei este că reuşeşte să ne facă să ne simţim mai bine. Un studiu publicat în Journal of Positive Psychology a arătat că cei care ascultau muzică de bună calitate aveau o stare de spirit mai bună decât cei care nu ascultau muzică.

6. Fă-ţi planuri. Psihologii au arătat că atunci când avem planuri, când aşteptăm ceva, oricât de mic ar fi acel lucru, experimentăm emoţii pozitive puternice. Acest lucru se întâmplă datorită plăcerii pe care o găsim în anticipare. Atunci când planurile le facem împreună cu rudele sau prietenii, nivelul de satisfacţie şi de bucurie creşte şi mai mult.

7. Fă o listă cu lucrurile bune de azi. Înainte de a merge la culcare, ia-ţi câteva minute pentru a te gândi sau a face o listă cu cel puţin 3 lucruri bune care ţi s-au întâmplat în timpul zilei. Poate nu ţi s-a întâmplat nimic extraordinar, dar sigur vei găsi câteva momente în care te-ai simţit mai bine datorită unor întâmplări sau lucruri mici din ziua respectivă. Studiile au arătat că cei care au dobândit acest obicei sunt mai puţin stresaţi, au mai puţine simptome de depresie şi sunt mai fericiţi.

8. Exploatează punctele forte. Adică fă lucrurile la care te pricepi cel mai bine, la care excelezi, fie că este vorba de aptitudini sociale, fizice, sportive sau de altă natură. Acest lucru, de asemenea, va contribui la fericirea ta.

Fericirea este uneori atât de aproape de noi şi la îndemâna noastră, încât ni se pare prea uşor să ajungem la ea şi atunci încercăm să complicăm acest proces, de parcă valoarea ei ar fi determinată de efortul prin care o obţinem.