În Uniunea Europeană, vânzările de mașini noi pe motorină scad cu 18%, în România cresc cu 24%

12.11.2018 - Motorina este mai scumpă decât benzina, în medie cu 35 de bani pe litru, dar șoferii preferă în continuare mașinile cu motoare diesel.
Numai între iulie și septembrie, au fost înmatriculate peste 19.000 de modele noi pe motorină, cu aproape 25% mai multe față de perioada similară a anului trecut.
Și mașinile diesel rulate sunt căutate. Cele mai multe sunt aduse din țări occidentale unde autorităţile impun restricţii autoturismelor pe motorină, mai poluante decat cele pe benzină.
La nivelul U.E, vânzările de mașini noi cu motoare diesel au scăzut cu peste 18% în trimestrul trei, față de perioada similară a anului trecut.
În paralel, au crescut înmatriculările de autoturisme pe benzină cu peste 15% și mai ales cele electrice: cu 30%.
Țara noastră are unul dintre cele mai învechite și poluante parcuri auto din Europa. Iar ecologiștii cer măsuri pentru a descuraja importurile de mașini care afectează mediul.
Autoritățile vor să reintroducă o taxă auto care să țină cont în special de cantitatea de emisii. Iar Asociația Producătorilor şi Importatorilor de autoturisme atrage atenția că șase din zece mașini aduse în țară în 2018 sunt mai vechi de zece ani.