O nou criză de vaccinuri în România. Lipsesc vaccinurile care se administrează la 6 și la 14 ani

15.11.2018 - Vaccinul tetravalent care îi protejează pe copii de difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielită a lipsit în ultimii ani de mai multe ori din cabinetele medicilor de familie, aşa că, în 2018, autorităţile au cumpărat stocuri pentru imunizarea tuturor copiilor.
Doar că, în vară, ministrul Sănătăţii a anunţat că 80 de mii de doze vor expira în septembrie. Ca să nu arunce vaccinul, Ministerul Sănătăţii le-a transmis medicilor de familie că-i pot imuniza până pe 30 septembrie pe toţi copiii care împlinesc 6 ani până la finalul anului 2018.
Ministerul Sănătății susține că au rămas nefolosite 11.223 de doze. Rămâne, aşadar, întrebarea de ce au fost distruse doze în condițiile în care unii medici susțin că au solicitat vaccin.
Medicii de familie se confruntă și cu lipsa vaccinului care trebuie administrat la 14 ani. Sunt doctori care spun că au primit ultimele doze în luna ianuarie.
Părinții nu pot înțelege cum e posibil ca ministerul Sănătăţii să tragă periodic semnale de alarmă că rata de vaccinare este scăzută, dar, în acelaşi timp, să nu asigure necesarul de doze.
120 de mii de doze de vaccin tratravalent vor fi livrate la mijlocul lunii viitoare, în timp ce, pentru vaccinul care se administrează la 14 ani, urmează să fie încheiat un nou contract de achiziție.