Orasul cu bune maniere: Buzau

08.09.2017- În Buzău, cine pune rufele la uscat în balcoane care nu sunt închise, scutură covoare, aruncă hârtii pe stradă sau scrie pe faţada blocurilor riscă să fie amendat. Aşa prevede un regulament pus pe lista de la următoarea şedinţă de Consiliu Local din Buzău.
Regulamentul privind măsuri edilitar- gospodăreşti, administrarea fondului locativ public şi privat şi alte măsuri pentru asigurarea ordinii şi curăţeniei în municipiul Buzău a fost postat pe site-ul Primăriei şi urmează să fie supus votului Consiliului Local, în octombrie.
Regulamentul a fost făcut pentru ”instaurarea unui climat de bună convieţuire în municipiu”.
Oamenii vor fi obligaţi, de exemplu, să nu mai scuture covoare sau să nu întindă rufele, la uscat, în balcoanele deschise sau în afara lor.
“Să nu amplaseze bătătoare de covoare în jurul imobilelor de locuit, să nu scuture covoare, să nu usuce rufe pe împrejmuire şi pe echipamentele amplasate în spaţiile de joacă (…) să nu întindă rufele spălate la uscat în balcoane deschise, pe suport în afara balcoanelor sau în jurul imobilelor de locuit”, se arată în regulament.
De asemenea, locuitorii sunt obligaţi să asigure periodic curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor degradate.
De asemenea, va fi interzis scrisul sau desenul pe faţadele clădirilor sau statuilor.
”Să nu murdărească prin scriere sau desenare faţadele blocurilor, clădirile, gardurile, monumentele şi statuile de pe raza municipiului Buzău. Să ia măsuri de îndepărtare imediată a înscrisurilor cu caracter şovin sau obscen, a lozincilor de orice fel, a însemnelor cu caracter şovin şi fascist şi altele”, mai scrie în documentul citat.
Cine nu respectă aceste reguli, riscă avertisment sau amendă cuprinsă între 500 - 1.000 lei.
Între 500 - 1.000 lei este amenda primită în cazul în care persoanele scuipă pe domeniul public sau aruncă hârtii.
În ceea ce-i priveşte pe agenţii economici, aceştia vor fi obligaţi, printre altele, să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea, să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, să îndepărteze buruienile, etc.