Pericolul din somonul afumat: Listeria

16.02.2019 - Rezultatele buletinelor de analize, emise începând cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit 'file somon afumat', provenite de la două unităţi de procesare a peştelui.
În urma controalelor, inspectorii sanitar veterinari au suspendat  activitatea liniei de producţie 'file somon afumat', au reținut 134 de kg de produse și au dat amenzi în valoare de 42.000 de lei.
Acţiunile de retragere şi de rechemare ale produsului 'file somon afumat', provenit de la cele două unităţi de prelucrare a peştelui, sunt în derulare şi se desfăşoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.
Listerioza este o infecţie provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greaţă şi vomă şi dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru femeile însărcinate sau pentru cei care au un sistem imunitar slăbit.
Retailerii Auchan şi Carrefour au retras de la comercializare, în ultimele trei luni, file de somon afumat anunţând că produsul ar putea fi contaminat cu Listeria monocitogenes.