Planeta cu 7 miliarde de chipuri. 11 iulie, Ziua Mondială a Populatiei

11.07.2018 - Anul 1987 a reprezentat momentul de debut al consacrării, la iniţiativa ONU, a zilei de 11 iulie ca Zi Mondială a Populaţiei, pentru a atrage atenţia asupra problemelor globale legate de populaţie. În 11 iulie 1987, populaţia mondială ajunsese la 5 miliarde de locuitori, iar la 31 octombrie 2011 Fondul Natiunilor Unite pentru Populaţie, UNFPA, anunţa că pe Terra trăiau deja 7 miliarde de locuitori.
Astăzi, s-au mai adăugat peste 100 de milioane de persoane. Populaţia planetei continuă să crescă, în medie, cu 2,6 oameni pe secundă.
O populaţie de 7 miliarde are o profunde implicaţii asupra dezvoltării durabile, a urbanizării, a accesului la serviciile publice de sănătate şi de angajare a tinerilor. Creşterea populaţiei mondiale este o problemă globală, pentru rezolvarea căreia se propun strategii integrate, în special privind asigurarea resurselor naturale, în condiţiile epuizării celor neregenerabile, a cerinţelor tot mai sofisticate de consum care aduc prejudicii mediului şi adâncirii sărăciei în tot mai multe zone ale lumii.
Se estimează că, dacă toţi locuitorii Terrei ar trăi la nivelul Elveţiei, pe planetă nu ar putea fi mai mult de 600 de milioane de persoane, iar dacă populaţia ar trăi ca strămoşii noştri, ar putea subzista pe Glob 18-20 de miliarde de persoane.