Premieră medicală. Uterul unei femei decedate, transplantat unei tinere care nu putea avea copii

07.12.2018 - Fetița s-a născut în decembrie anul trecut, la Sao Paulo - au anunțat medicii într-un articol publicat în presa de specialitate. Uterul prelevat de la o femeie decedată a fost transplantat în corpul unei paciente de 32 de ani. Tânăra suferea de un sindrom din cauza căruia nu putea să aibă copii, deși avea ovarele sănătoase. Înainte de operație, medicii au prelevat ovule și le-au congelat. La 7 luni după transplant i-au fost implantate ovulele fertilizate.
Fetița care a venit pe lume grație acestei premiere medicale este sănătoasă și se dezvoltă normal. Uterul primit de la femeia decedată a fost înlăturat în timpul operației de cezariană. Inițial, mamei i-a fost frică.
Mama a trecut de la frică la fericire. Mai ales după ce a rămas însărcinată, se simţea împlinită şi fericită. Acum fetiţa are un an şi e foarte bine - dr.Dani Ejzenberg, şeful echipei de transplant.
Este un caz unic in lume. Până acum a mai avut loc o singură încercare, într-o țară din Orientul Mijlociu, de a preleva uterul unei femei decedate pentru a-l transplanta, dar experimentul a eşuat.