Reparatiile pe RCA ar putea fi făcute după reguli noi

11.11.2019 - Costurile reparării mașinilor lovite, pe baza polițelor RCA, vor fi plafonate în funcție de prețurile de referință stabilite anual de Autoritatea de Supraveghere și de Institutul Național de Statistică. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege care a fost depus în Parlament. În plus, dacă păgubitul cere mașină la schimb pe durata reparației, asiguratorul are termen de o zi pentru a răspunde cererii.
Scumpirea polițelor RCA poate fi frânată printr-o legislație mai clară, cred parlamentarii care au inițiat proiectul pentru modificarea legii din 2017.
Proiectul prevede că service-urile nu pot avea un preț al manoperei mai mare decât cel de referință, stabilit anual de Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul Național de Statistică.
Mai mult, ar urma să nu poată tarifa diferit manopera pentru RCA și cea pentru clienții care își plătesc singuri reparațiile.
Asiguratorii susțin această schimbare.
În schimb, patronatul service-urilor independente consideră că proiectul încalcă legislația actuală și că România ar putea fi sancționată de Uniunea Europeană.
Proiectul mai prevede că asiguratorul este obligat să comunice valoarea maximă de despăgubire, la cererea păgubitului, în termen de 7 zile calendaristice.
După ce va fi dezbătut de Senat, proiectul va ajunge în Camera Deputaților, care este decizională.