Romanii pot afla gratis, miercuri, de la Depozitarul Central, ce detineri au pe piata de capital

04.10.2017- Miercuri, 4 octombrie, este prevăzută ca „Ziua porţilor deschise la Depozitarul Central”, în cadrul căreia - între orele 9.00 şi 15.30 - instituţia va elibera gratuit extrase de cont celor care doresc să afle concret ce deţineri mai au pe piaţa de capital.
Pentru a intra în posesia extrasului de cont, doritorii trebuie să se prezinte personal la sediul instituţiei din Bucureşti, B-dul Carol I nr. 34-36, etajul 3, cu actul de identitate în original.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucureşti şi Uniunea Camerelor de Comerţ Bilaterale din România organizează, în săptămâna 2-8 octombrie, o serie de evenimente care au drept scop conştientizarea importanţei şi rolului educaţiei financiare.
În marja acestui program, Depozitarul Central - instituţie care are rol, între altele, şi de registru al acţionarilor - va elibera gratuit extrase de cont. Obţinerea unor astfel de extrase de cont, care în mod normal se eliberează contra unor sume modice, s-a dovedit a fi foarte utilă în anii trecuţi, după ce mai mulţi români au fost identificaţi ca datori la Fisc cu sume de aproximativ 500 de lei pentru că erau acţionari fără să ştie şi au fost înregistraţi ca încasatori ai unor dividende chiar şi de numai 1-2 lei. Mulţi dintre acţionarii care au primit titluri de proprietate în cadrul Programului de Privatizare în Masă (marea „cuponiadă“ din anii ’90) mai deţin încă acţiuni reziduale la Societăţile de Investiţii Financiare chiar dacă şi-au vândut cupoanele. Aceste deţineri reziduale, de 1-2 lei, sunt tratate fiscal ca „venituri din investiţii“ şi taxate cu sute de lei pe an.