România: Pacientii cu COVID-19, externati la cerere

05.07.2020 - Pacienţii Covid-19 nu mai pot fi ţinuţi fără acordul lor în spital. Mai multe persoane, chiar şi în stare gravă au părăsit spitalul, la cerere, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. În tot acest timp, unităţile medicale sunt asaltate de numărul mare de noi îmbolnăviri, iar secţiile de Terapie Intensivă nu mai au paturi disponibile pentru aceste cazuri.
Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.
Centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni. „Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățile nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea”, a declarat Raed Arafat la un post de televiziune.
Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.