Situatie dramatică în industria balneară din România. Din cauza pandemiei, numărul turiștilor a scăzut cu 60 la sută

22.09.2020 - Bazinele termale aflate în interior sunt închise încă din luna martie din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Anul trecut, peste două milioane de turiști au făcut tratament în stațiunile balneare din România, însă acum numărul lor a scăzut cu 60%.
Staţiunea Băile Tuşnad a atras anul trecut câteva sute de mii de turişti. Acum este aproape goală. Bazinele termale aflate în interior sunt considerate piscine de agrement, așa că au rămas unele dintre puținele spații încă închise, în ciuda măsurilor de relaxare din ultimele luni.
Anul trecut, turiştii au cheltuit peste 367 de milioane de euro în staţiunile balneare din țară, la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimănești sau Techirghiol. Reprezentanții industriei spun că riscă falimentul.
În industria balneară sunt peste 25.000 de angajaţi. Printre ei, aproximativ 5.000 cadre medicale, kinetoterapeuţi şi maseuri.
România deține vicepresedinția Asociaţiei Europene a Staţiunilor Blaneare și a elaborat, încă din martie, un ghid medical balnear cu norme sanitare pentru prevenirea infectării cu SARS-COV2. Acesta este folosit în celelalte țări europene unde bazinele au fost deschise.