Specialistii spun: pofta de mâncare nesănătoasă poate fi reeducată

Cercetările prof. Susan Roberts, care își desfășoară activitatea în domeniul nutriţiei comportamentale din SUA, au sugerat de curand, in urma unui studiu, că mintea, creierul nostru, poate învăţa să iubească mâncarea sănătoasă.
Dependenţele nutritive pot fi schimbate practicând o dietă care nu înfometează, sugerează studiul pe care Roberts l-a efectuat în Statele Unite, la Universitatea Tufts.
Cercetarea în discuţie a vizat un grup mic de bărbaţi și femei, ale căror creiere au fost scanate și analizate, în centrul atenţiei fiind centrul cerebral responsabil pentru dependenţă.
La studiu au participat 13 persoane obeze și supraponderale. În urma analizelor cerebrale, 8 dintre acestea au fost supușe, vreme de 6 luni, unei alimentaţii bogată în fibre și proteine și săracă în carbohidraţi. În plus, dieta nu le permitea participanţilor să li se facă foame, pentru a nu permite poftei să preia controlul și să ceară mâncăruri nesănătoase.
La sfârșitul perioadei, s-a efectuat un nou test, analizând centrul responsabil pentru recompensă. De această dată, subiecţii au avut o reacţie de plăcere când li s-au arătat imagini cu mâncăruri sănătoase și au prezentat o sensibilitate scăzută la vederea mâncărurilor nesănătoase.
Deși Roberts precizează că încă sunt necesare cercetări suplimentare și o urmărire a subiecţilor pe termen lung, rezultatele obţinute sunt o încurajare pentru cei care vor să adopte un stil de viaţă sănătos.

sursa: semneletimpului.ro