Succes major în testarea unui nou tratament anti-cancer

Este primul tratament care avut rezultate în lupta împotriva unei mutații frecvente pe care oamenii de știință încearcă să o elimine de decenii. Până în prezent, această mutație nu a reacționat la nicio terapie.
Pacienta în vârstă de 50 de ani, Celine Ryan, a prezentat terenul genetic propice pentru succesul acestui tratament, spun medicii. În prezent, cancerul a fost eliminat, deși nu este considerat complet vindecat. Un articol despre acest caz la care a lucrat o echipă de medici condusă de dr. Steven A. Rosenberg, de la Institutul Național de Cancer din Bethesda, Maryland, a fost publicat în The New England Journal of Medicine.
Tratamentul reprezintă o formă de imunoterapie care ajută sistemul imunitar al bolnavului să lupte împotriva bolii, scrie The New York Times. Deși un singur experiment nu poate stabili dacă acest tratament poate fi eficient și în alte cazuri, specialiștii consideră că rezultatul obținut poate ajuta în dezvoltarea a noi terapii pentru cancerul de col sau pancreatic.
Potrivit specialiștilor, acest tratament este primul care a avut succes în atacarea unui defect al unei gene numit KRAS, iar mutațiile de acest tip sunt foarte frecvente. Toți pacienții cu cancer pancreatic au KRAS.
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o rată de supraviețuire mai mică de 10% în cinci ani.
Cele mai recente statistici arată că, la nivel global, cancerul pancreatic a ucis aproximativ 330.000 de oameni în anul 2012.
De asemenea, între 30 și 50% dintre pacienții cu cancer colorectal au mutația KRAS și aproximativ 13% dintre aceștia prezintă mutația pe care Celine Ryan o are.