Teste grilă la examenele nationale. Ministrul Educatiei vrea să modifice structura subiectelor de examen

21.07.2019 - Teste grilă la examenele naționale. Este soluția ministrului Educației pentru a scăpa de numărul mare de contestații din fiecare an. Numai în această sesiune, aproape 50 de mii de elevi au contestat notele de la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Ecaterina Andronescu a dat exemplu testelor de la Cambridge, Oxford și Politehnică, unde studenții află notele pe loc. Profesorii spun însă că nu la toate probele de examen se pot da teste de tip grilă în proporție de 100%.
Între 42.000 și 48.000 de contestații s-au înregistrat în ultimii trei ani la examenele naționale. Și pentru că în unele cazuri diferențele dintre notele inițiale și cele finale au fost mai mari de un punct și jumătate, s-a constituit și a treia comisie. Adică lucrările notate diferit au fost analizate de șase profesori corectori.
Specialiștii în Educație susțin că testele grilă sunt un prim pas pentru evaluări obiective la nivel național.
Elevii au refuzat să se pronunțe în această situație. În schimb, părinții cred că testele de tip grilă ar fi o radiografie cinstită a sistemului de învățământ.
Ministerul Educației a mai încercat să introducă teste grilă la examenele naționale în noiembrie, anul trecut. Atunci initiațiva a fost criticată dur pentru că oficialii au anunțat schimbarea cu doar 7 luni înainte de Evaluarea Naționala și Bacalaureat.