Trufandalele toamnei, „armele“ care te scapă de viroze

Alimentaţia joacă un rol esenţial în creşterea şi păstrarea imunităţii, astfel că atât bolnavii cronici, cât şi persoanele care-şi doresc să treacă fără probleme majore peste sezonul virozelor ar trebui să profite din plin de bogăţia de fructe şi legume din piaţă.
Ce ar trebui să mâncăm?  
Merele, perele, prunele sunt bogate în vitamine şi minerale şi au efecte de stimulare a imunităţii nespecifice a organismului. În plus, sunt tonice pentru sistemul nervos.
„Măceşele sunt fructe foarte bogate în vitamina C şi flavonoide, substanţe care cresc puterea de apărare a organismului şi sunt, totodată, o sursă de antioxidanţi“. Strugurii, la rândul lor, conţin vitamine – A, C, grupul B - şi minerale – calciu, magneziu, potasiu - şi antioxidanţi cu efecte detoxifiante, alcalinizante şi tonice pentru sistemul nervos. Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine şi minerale, castanele stimulează pofta de mâncare, combat astenia fizică şi psihică. Fructele se consumă prospăt coapte, fierte, sub formă de piure şi în diverse combinaţii“.
Recomandarea medicilor este de a consuma cât mai multe legume – spanac, conopidă, vinete, ţelină, dovleac, varză -  în stare proaspătă şi mai puţin preparate termic pentru ca acestea să-şi păstreze calităţile nutritive.
„De asemenea, este bine să asezonăm orice fel de mâncare cu condimente aromatice de tipul cimbrului, busuiocului, eucaliptului, ghimbirului, feniculului, mentei, rozmarinului, care conţin substanţe cu rol antiseptic, revigorant, stimulator“.