Uleiul de măsline extravirgin are efecte în preventia bolii Alzheimer

09.11.2018 -Este vorba despre o moleculă izolată, și anume oleocantalul, care, potrivit cercetătorilor, are proprietăţi puternic antioxidante și antiinflamatoare, iar datorită faptului că uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, acesta poate încetini sau chiar preveni scăderea funcţiei cognitive asociate cu o serie de tulburări precum boala Alzheimer.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au administrat unui grup de șoareci ulei de măsline extravirgin, iar altui grup de șoareci i s-a administrat ulei de măsline obișnuit. În dreptul primului grup de șoareci au fost observate efecte pozitive. „Suntem foarte încântaţi de rezultatele cercetării olecantalului, care are efecte pozitive asupra stopării evoluţiei bolii Alzheimer la șoareci, prin creșterea barierei hemato-encefalice și prin reducerea formării de plăci beta-amiloide, semne distinctive ale bolii Alzheimer”, a declarat dr. Amal Kaddoumi, profesor la Universitatea Auburn.
Echipa de cercetare a arătat, de asemenea, că oleocantalul contribuie la diminuarea riscului de a dezvolta insuficienţă cognitivă ușoară, etapă ce precedă apariţia bolii, dar și la reducerea progresiei de la insuficienţă cognitivă ușoară către Alzheimer. „Am observat mai puţine neuroinflamaţii, mai puţin stres, semne distinctive în boala Alzheimer. Este uimitor că acest aliment care se află la îndemâna oricui are astfel de proprietăţi”, a declarat dr. Kaddoumi.

sursa: semneletimpului.ro