Un deliciu "studentesc": zacusca

Zacusca de fasole este vedeta noastra!
Ingrediente: 
● 2 kilograme de ceapă 
● 1,5 kilograme de gogoşari 
● 2 kilograme de roşii 
● 600 grame de morcov
● 1 kilogram de fasole boabe
● 1 litru de ulei
● 5 foi de dafin 
● 1 lingură de cimbru uscat
● piper 
● sare
Se pune fasolea la fiert în apă fără sare, cu o ceapă care a fost curăţată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. De trei oriserepeta acest procedeu. Ultima apa scursa se păstrează pentru mai târziu.
Între timp, se curăţă morcovii şi se dau pe răzătoarea mare. Apoi se curăţă ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi se taie totul cubuleţe. Roşiile se toacă cu tot cu coajă şi se strecoară de seminte.
Apoi, se pune într-o oală mare de 10-12 litri uleiul, ceapa si morcovul si se soteaza, dupa care se adaugă gogoşarii, iar atunci când s-au înmuiat, se stinge totul cu suc de roşii.
Întreaga compoziţie se lasă la foc mic timp de  jumătate de oră. La final se adaugă boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea şi piperul. Se fierbe totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi din apa în care a fiert, dar care să fie caldă.
După ce fasolea s-a fiert, zacusca fierbinte se toarnă în borcanele calde şi uscate. Se infileteaza capacul şi se învelesc în prosoape sau pături calde.
Şi uite-asa... zi dupa zi masa noastră devine din ce in ce mai bogata!
Poftă bună!

O reţetă pregătită cu drag de către Dorelia Pironea!