Unul din 10 adulti va suferi de diabet zaharat

15.03.2017- Cele mai afectate persoane sunt cele din ţările dezvoltate, unde sunt înregistrate 80% din decesele provocate de diabet, printre cauzele principale fiind şi obezitatea.
Deşi o parte din responsabilitatea apariţiei diabetului o au factorii genetici şi ereditari, un rol important îl joacă şi factorii de mediu. De exemplu, consumul de lapte de vacă la sugari poate să predispună la diabet autoimun de tip 1, avertizează experţii.
Diabetul zaharat ar putea să mai apară în urma unei infecţii virale care poate induce diabetul fie prin distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, fie prin declaşarea unei reacţii autoimune. Diabetul zaharat de tip 1 apare mai ales la copii şi tineri şi necesită întotdeauna tratament cu insulină, deoarece pancreasul nu o mai poate produce.
Prin frecvenţa sa, diabetul zaharat intră în categoria aşa-numitelor boli cronice ale civilizaţiei. În prezent, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, 346 de milioane de persoane suferă de diabet.