Ziua Mondială a Diabetului marcată astăzi în lume. Tema de anul acesta este „Familia și diabetul”

14.11.2019 - 14 noiembrie este Ziua mondială a diabetului. Tema de anul acesta este „Familia și diabetul”: boala are impact asupra întregii familii, iar aceasta, la rândul ei, joacă un rol important în prevenirea, diagnosticul și managementul diabetului zaharat.
Toți profesioniștii din sănătate ar trebui să aibă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a ajuta persoanele bolnave de diabet și familiile acestora să realizeze managementul adecvat al afecțiunii, este apelul lansat de International Diabetes Federation (IDF) cu această ocazie.
Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită pentru prima dată în 1991, de International Diabetes Federation (IDF) și de Organizația Mondială a Sănătății, în replică la amenințarea tot mai mare reprezentată de diabet în lume. În anul 2006, Ziua Mondială a Diabetului a fost adoptată oficial de Organizația Națiunilor Unite.
În lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din unsprezece adulți are diabet – în total, 425 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Această afecțiune este a șaptea cauză de mortalitate și una dintre cauzele importante ale unor complicații severe precum infarctul, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală, pierderea vederii sau amputații, potrivit celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății.
Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 milioane, la nivel mondial.
Cele mai recente date oficiale arată că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulți.
Un studiu recent relevă ca 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 prezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi: tensiunea arterială ridicată, nemonitorizarea glicemiei sau un nivel ridicat al colesterolului. De asemenea conform aceluiași studiu, 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 au suferit deja de o afecțiune cardiovasculară: insuficiență cardiacă congestivă, infarct, insuficiență cardiacă.
În plus, 40% dintre persoanele care suferă de diabet de tip 2 vor dezvolta o afecțiune renală, iar peste 80% dintre cazurile de insuficiență renală în stadiu terminal sunt cauzate de diabet sau hipertensiune arterială.