O arsură solară severă în copilărie, risc dublu de cancer la maturitate

08.05.2025 - Soarele devine tot mai puternic, iar medicii avertizează că o arsură solară severă în copilărie poate dubla riscul de cancer de piele la maturitate. Pe lângă creme, acum sunt şi haine cu factor de protecţie, care ne apără de razele ultraviolete. Şi şezlongurile din plastic emit radiaţii UV, susţin experţii europeni, care estimează o explozie cu 40 la sută a cazurilor de cancer cutanat, până în 2050.
O tânără spune că are mare grijă să-şi protejeze bebeluşul cu cremă cu factor de protecţie 50 şi cu şepcuţă. Şi caută umbra, mai ales că, până la un an, copiii trebuie feriţi de razele directe, intense, ale soarelui.
Mi s-a ars pe mânuţe şi de atunci mi-am dat seama că trebuie să fiu foarte atentă pentru că razele soarelui, fără să ne dăm seama, sunt periculoase pentru noi, spune tânăra.
Și alte persoane povestesc despre experiențele arsurilor din copilărie.
Dumneavoastră aţi suferit arsuri în copilărie?
Da. Şi acum mi se ard urechile şi nasul pentru că sunt foarte albă de fel.
Încercăm să nu ieşim la ora asta în zi. Azi aşa s-a nimerit. Protejat cu pălăriuţe, cu hăinuţe mai lunguţe.
Folosim creme de protecţie întotdeauna.
În copilărie aţi suferit vreodată arsuri?
Bineînţeles. Ca toată lumea, cred. În fiecare vară.
În copilărie aţi suferit arsuri solare?
Când eram mai micuţ, dar stăteam foarte mult, în comparaţie cu ziua de astăzi.
Jumătate dintre europeni nu folosesc creme de protecţie solară
O arsură solară severă din copilărie poata dubla riscul de cancer cutanat la maturitate, spun dermatologii. Soarele e important pentru sinteza vitaminei D, dar arde tot mai tare. Iar cine se expune fără protecţie, la joacă, pe stradă sau la câmp, nu doar la plajă, riscă să-i fie afectat ADN-ul pielii. Iar ultravioletele se acumulează în timp.
În zilele noastre, riscul de a suferi arsuri solare este mult mai mare decât în trecut, spun dermatologii. Şi aceasta, deoarece trecerea de la iarnă la vară se face brusc şi pielea nu are timp să se acomodeze.
Dr. Alin Codruţ Nicolescu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie: Soarele trece prin orice, prin geam, haine. De aceea ne bronzăm când șofăm, chiar dacă avem geamul ridicat, de aceea ne bronzăm dacă avem biroul la geam. Nu e suficient să luăm o bluză cu mânecă lungă. Există la ora actuală această industrie textilă de fotoprotecţie. Eu am două fetiţe care o să facă 3 ani. Le cumpăr de fiecare dată nu numai costumele de baie, ci şi haine cu protecţie solară.
Dermatologii văd tot mai multe cazuri cu alergii solare, dar şi cu probleme grave de la ultraviolete.
Prof. univ. dr. Magda Constantin, medic primar dermatolog, spitalul Colentina, Bucureşti: Pacienţi care acum zece ani nu aveau astfel de probleme inundă cabinetele dermatologilor. De la o simplă arsură peste care putem trece, ultravioletele au un efect cumulativ, putem să ajungem la leziuni precanceroase. Am avut pacienţi tineri cărora le-am depistat un melanom, şi al doilea şi chiar şi al treilea, în decurs de 5-7 ani.
Aluniţele pot fi controlate gratis la dermatolog. Cele mici pot fi foarte periculoase, aşa că trebuie urmărită orice modificare. Depistat la timp, chiar şi cel mai mortal cancer de piele, melanomul, e tratabil.
Dr. Alin Codruţ Nicolescu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie: Un traumatism, o zgârietură, ai rupt-o, du-te repede la doctor! Vezi cea mai mică modificare, du-te la doctor!
Vara trecută, la controalele gratuite de pe litoral, dermatologii au văzut aproape 150 de oameni cu leziuni precanceroase şi chiar cancer de piele, de care nu ştiau. Vor face testări şi la vară, la mare.

sursa: TVR