Capitala României, între oameni și mașini

20.04.2025 - În timp ce capitalele europene devin din ce în ce mai prietenoase, Bucureştiul încă se zbate între iniţiative private care să-l aducă mai aproape de oameni şi încercări nereuşite ale autorităţilor. Un ONG propune de exemplu ca Piaţa Revoluţiei, plină acum de maşini, să devină un spaţiu al reflecţiei şi un nod urban reprezentativ. La Parlament, zidul gros care înconjoară grădinile impresionante încă e în picioare şi desparte clădirea uriaşă de trecători. În schimb, Palatul Cotroceni şi-a deschis în sfârşit porţile pentru vizitatori, după multă vreme de tăcere.
ONG-ul ,,Străzi pentru oameni” propune o regândire totală a Pieței Revoluției. Ar trebui să devină „un nod urban central și reprezentativ pentru memoria colectivă a evenimentelor din 1989″. Acum Piața Revoluției e ocupată în mare parte de mașini. O parcare se întinde în fața Ministerului de Interne, unde haosul e la el acasă, în zilele aglomerate. Locul reprezentativ pentru Revoluția din 1989 nu amintește prea multe despre momentele dramatice de atunci şi nu e prietenos nici cu oamenii.
Nici la Palatul Parlamentului, autoritățile nu au reușit ceea ce au promis de atâtea ori. Să dărâme gardul care îi desparte pe oameni de aleșii neamului. Acum cinci ani, în 2020, cu ajutorul arhitecților, senatorii plănuiau o regândire spectaculoasă a terenului imens din fața Parlamentului. Un labirint de șase kilometri de gard viu, fântâni arteziene și flori, cu un pavilion pentru concerte. În 2025, lucrurile arată astfel: un gard mare și porți înalte despart clădirea impunătoare de trecătorii de rând. Planul unor întinderi verzi pe locul fostului cartier Uranus mai are de așteptat.
În schimb, la Palatul Cotroceni s-a schimbat ceva. De câteva săptămâni, weekend de weekend, oamenii pot vizita grădinile, muzeul și câteva încăperi ale administrației prezidențiale.
În schimb, străzile Capitalei au devenit mai prietenoase cu oamenii. Din primăvară până toamna, Calea Victoriei este deschisă pentru pietoni, la final de săptămână. Prilej pentru plimbăreți să se bucure de cafenelele și bistrourile cu aer parizian și să străbată la pas centrul Bucureștiului de la Dâmbovița până sus, la Guvern. Iar pe Kiseleff se organizează din când în când un festival de street food pentru pofticioşi.
Piața Constituției este de multe ori gazda unor concerte sau festivaluri de lumini. În timp ce bulevardul Unirii se închide din când în când pentru pasionații de alergare în aer liber.

sursa: TVR