Consumul de alimentele ultraprocesate crește riscul deceselor premature

02.05.2025 - Un studiu, care a utilizat date din opt ţări, scoate în evidenţă amploarea alarmantă a deceselor premature asociate cu o dietă bogată în alimente ultraprocesate (UPF).
Noul studiu, publicat luni, 28 aprilie, în American Journal of Preventive Medicine, accentuează necesitatea unei intervenţii urgente la nivel mondial pentru diminuarea consumului de alimente ultraprocesate.
Alimentele ultraprocesate reprezintă produse alimentare formulate industrial, destinate consumului imediat sau încălzirii rapide, realizate din ingrediente extrase din materii prime alimentare sau obţinute prin sinteză în laborator, având un conţinut redus sau absent de produse alimentare în forma lor naturală. Acestea au început să înlocuiască treptat alimentele şi mesele tradiţionale preparate din ingrediente proaspete sau minimum procesate.
Alimentele ultraprocesate afectează sănătatea dincolo de efectul particular al conţinutului ridicat de nutrienţi cu impact negativ major asupra sănătăţii (sodiu, grăsimi trans şi zahăr), din cauza modificărilor suferite de alimente în timpul procesării industriale şi a utilizării ingredientelor artificiale, inclusiv coloranţi, arome şi îndulcitori artificiali, emulgatori şi mulţi alţi aditivi şi agenţi de procesare", a declarat dr. Augusto Fernandes Nilson, autor principal al studiului, doctor în ştiinţe la Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz) din Brazilia, potrivit News.ro.
Evaluarea deceselor din toate cauzele asociate consumului de UPF permite o estimare generală a efectului procesării industriale asupra sănătăţii, potrivit studiului.
Au fost analizate şi corelate date din studii alimentare naţionale reprezentative şi date despre mortalitate din opt ţări (Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Mexic, Marea Britanie şi Statele Unite). În acest mod au fost investigate relaţiile dintre obiceiurile alimentare şi rata mortalităţii generale, evaluând în mod specific cât de intens au fost procesate industrial alimentele şi în ce măsură aceste procese le-au modificat funcţia nutriţională sau au facilitat consumul rapid.

sursa: Adevărul