
28.04.2025 - Căpșunile, cireşele și alte fructe românești care se coc, de obicei, în luna mai vor ajunge în pieţe și magazine mai târziu decât de obicei. Recoltele sunt întârziate din cauza vremii nefavorabile, iar unele livezi au fost calamitate din cauza îngheţului de la începutul primăverii. Fermierii se așteaptă la producții mai mici chiar și cu peste 30% decât anul trecut. Prețurile însă vor fi mai mari.
Vasile Fricosu, fermier, comuna Radovanu, jud. Călăraşi: ”Astea sunt primele flori care au dat. Și pierderea e undeva la vreo 40%, poate chiar 50%, pentru că și ce vedem noi aici asta este o fructă deformată. Asta nu poate să facă o căpșună de calitate.”
Vasile Fricosu a cultivat, toamna trecută, căpșuni pe o suprafață de 3 hectare, la marginea comunei Radovanu, din județul Călărași. În mod normal, la începutul lunii mai, ar fi trebuit să înceapă recoltatul. Dar fructele nu s-au copt din cauza vremii nefavorabile. Plantele au fost afectate și de înghețurile târzii de la începutul primăverii.
Vasile Fricosu, fermier, comuna Radovanu, județul Călăraşi: Recolta va scădea cu cel puțin 30%. În al doilea rând vor fi și multe fructe atipice datorită temperaturilor ba calde, ba rece.
Fermierul mizează pe o recoltă de circa 30 de tone de căpșune care va fi livrată unui lanț de supermarket-uri. A făcut calcule și dă ca sigură o creștere a prețurilor.
Vasile Fricosu, fermier, comuna Radovanu, județul Călăraşi: Posibil să fie undeva mai scumpe cu vreo 20-30%. Deși ca noi să ieșim la suprafață ar trebui să fie undeva cu 40%.
La poarta fermei, un kilogram de căpșune, cultivate în câmp, ar urma să coste între 25 și 30 de lei, mai spune producătorul. Deocamdată, în piețele din Capitală au apărut căpșune românești din solarii. Un kilogram costă între 35 și 50 de lei, în funcție de calitate. Cireșele autohtone vor apărea mai târziu și vor fi puține.
Livezile au fost afectate de înghețurile târzii. Fermierii au început deja să facă bilanțul pierderilor.
Felix Odină, pomicultor, comuna Dârvari, județul Mehedinţi: Pagubele pot fi majore, mergând până la 100%. Pierderile pot fi ajunge până la 20,30,40, poate chiar 50.000 de lei pe hectar.
Marcel Sava, pomicultor, comuna Salcia, județul Mehedinţi: La cireș, piersic, cais și nectarin este compromis aproape totul.
În aceste condiții, cireșele de mai vor avea un preț mai mare decât anul trecut.
Andrei Tabacu, inginer cercetător, stațiunea Pomicolă Istrița, județul Buzău: Noi vindeam în jur de 15 lei. Sunt șanse să vindem, nu știu, 25-30. Acum e devreme să spunem un preț de vânzare, dar vor fi mai scumpe, asta e clar.
Comercianții se pregătesc să scoată la vânzare primele cireșe din import. Prețurile ar putea depăși chiar și 200 de lei kilogramul, anunță vânzătorii.
sursa: TVR
Vasile Fricosu, fermier, comuna Radovanu, jud. Călăraşi: ”Astea sunt primele flori care au dat. Și pierderea e undeva la vreo 40%, poate chiar 50%, pentru că și ce vedem noi aici asta este o fructă deformată. Asta nu poate să facă o căpșună de calitate.”
Vasile Fricosu a cultivat, toamna trecută, căpșuni pe o suprafață de 3 hectare, la marginea comunei Radovanu, din județul Călărași. În mod normal, la începutul lunii mai, ar fi trebuit să înceapă recoltatul. Dar fructele nu s-au copt din cauza vremii nefavorabile. Plantele au fost afectate și de înghețurile târzii de la începutul primăverii.
Vasile Fricosu, fermier, comuna Radovanu, județul Călăraşi: Recolta va scădea cu cel puțin 30%. În al doilea rând vor fi și multe fructe atipice datorită temperaturilor ba calde, ba rece.
Fermierul mizează pe o recoltă de circa 30 de tone de căpșune care va fi livrată unui lanț de supermarket-uri. A făcut calcule și dă ca sigură o creștere a prețurilor.
Vasile Fricosu, fermier, comuna Radovanu, județul Călăraşi: Posibil să fie undeva mai scumpe cu vreo 20-30%. Deși ca noi să ieșim la suprafață ar trebui să fie undeva cu 40%.
La poarta fermei, un kilogram de căpșune, cultivate în câmp, ar urma să coste între 25 și 30 de lei, mai spune producătorul. Deocamdată, în piețele din Capitală au apărut căpșune românești din solarii. Un kilogram costă între 35 și 50 de lei, în funcție de calitate. Cireșele autohtone vor apărea mai târziu și vor fi puține.
Livezile au fost afectate de înghețurile târzii. Fermierii au început deja să facă bilanțul pierderilor.
Felix Odină, pomicultor, comuna Dârvari, județul Mehedinţi: Pagubele pot fi majore, mergând până la 100%. Pierderile pot fi ajunge până la 20,30,40, poate chiar 50.000 de lei pe hectar.
Marcel Sava, pomicultor, comuna Salcia, județul Mehedinţi: La cireș, piersic, cais și nectarin este compromis aproape totul.
În aceste condiții, cireșele de mai vor avea un preț mai mare decât anul trecut.
Andrei Tabacu, inginer cercetător, stațiunea Pomicolă Istrița, județul Buzău: Noi vindeam în jur de 15 lei. Sunt șanse să vindem, nu știu, 25-30. Acum e devreme să spunem un preț de vânzare, dar vor fi mai scumpe, asta e clar.
Comercianții se pregătesc să scoată la vânzare primele cireșe din import. Prețurile ar putea depăși chiar și 200 de lei kilogramul, anunță vânzătorii.
sursa: TVR