
23.07.2025 - Mâncare tradițională sau meniuri sofisticate create de bucătari-șefi. Festivaluri dedicate unor produse specifice și puncte gastronomice unde turiștii să se simtă ca acasă. Toate cu un singur scop: să convingă lumea că Harghita își merită titlul de regiune gastronomică europeană 2027. Și că această zona are multe de oferit turiștilor.
Așa capătă formă un produs mai puțin obișnuit care nu e nici pizza, nici pită, dar are gust tipic pentru zona Odorheiului.
Harghita va fi peste doi ani Regiune Gastronomică Europeană. Și se pregătește încă din 2023 să convingă că merită acest titlu.
Fazakas Katona Szabolcs, proprietarul unui punct gastronomic: Am zis să facem ceva să participăm la acest eveniment. Folosim produse locale, aducem zacuscă din Zetea, deci am încercat să facem ceva unic, cu tehnici tradiționale am întrebat bătrânii cuptoare tradiționale.
Karoli Szabo, Asociaţia VISIT HARGHITA: Sunt unii care chiar au luat în serios treaba, își modifică meniurile, își trimit angajații la diferite cursuri, își pun în valore chefii. O să pornim pe două linii una tradițională, dar și pe a fine diningului.
Cine ajunge în Harghita trebuie să știe că bucătăria tradițională este extrem de bogată și variată, nu doar bine cunoscutele gulaș și kurtos.
Karoli Szabo, Asociaţia VISIT HARGHITA: Avem pâinea tradițională țărănească cu cartofi, diferite supe și în Harghita suntem o super putere de supe. Nu sunt multe culturi unde avem atâta bogăție de supe.
Din primăvară până în iarnă, harghitenii se adună la festivaluri dedicate bunătăților – de la mâncărurile la ceaun, până la sarmale și bunătăți din cartofi sau varză și de la clătite până la celebrul kurtos kolac.
sursa: TVR
Așa capătă formă un produs mai puțin obișnuit care nu e nici pizza, nici pită, dar are gust tipic pentru zona Odorheiului.
Harghita va fi peste doi ani Regiune Gastronomică Europeană. Și se pregătește încă din 2023 să convingă că merită acest titlu.
Fazakas Katona Szabolcs, proprietarul unui punct gastronomic: Am zis să facem ceva să participăm la acest eveniment. Folosim produse locale, aducem zacuscă din Zetea, deci am încercat să facem ceva unic, cu tehnici tradiționale am întrebat bătrânii cuptoare tradiționale.
Karoli Szabo, Asociaţia VISIT HARGHITA: Sunt unii care chiar au luat în serios treaba, își modifică meniurile, își trimit angajații la diferite cursuri, își pun în valore chefii. O să pornim pe două linii una tradițională, dar și pe a fine diningului.
Cine ajunge în Harghita trebuie să știe că bucătăria tradițională este extrem de bogată și variată, nu doar bine cunoscutele gulaș și kurtos.
Karoli Szabo, Asociaţia VISIT HARGHITA: Avem pâinea tradițională țărănească cu cartofi, diferite supe și în Harghita suntem o super putere de supe. Nu sunt multe culturi unde avem atâta bogăție de supe.
Din primăvară până în iarnă, harghitenii se adună la festivaluri dedicate bunătăților – de la mâncărurile la ceaun, până la sarmale și bunătăți din cartofi sau varză și de la clătite până la celebrul kurtos kolac.
sursa: TVR