Operată pe cord, a născut gemeni la 18 ani. În România, 10 la sută din naşteri sunt la adolescente

08.04.2025 - Imposibilul devine posibil, iar viaţa triumfă, cu sprijin. O fată de 18 ani operată pe cord a adus pe lume gemeni. Unul i-a moştenit malformaţia cardiacă, dar trăieşte! Şi inima nou-născutului va fi reparată. Şansa lor au fost specialiştii şi dotările de la Spitalul Universitar din Capitală, unde ajung tot mai multe cazuri grave din ţară. De Ziua Mondială a Sănătății, medicii trag un semnal de alarmă: mamele şi copiii au nevoie de îngrijire corectă pentru un viitor sănătos.
Mi-au salvat viaţa mie şi bebeluşilor mei. Le mulţumesc.
La 18 ani, Denisa a născut prematur doi băieţi. Au venit la 29 de săptămâni, după ce a fost transferată de urgenţă la Spitalul Universitar din Capitală.
Denisa Georgiana Groseanu, 18 ani, operată pe cord la 5 ani, mama gemenilor: Am fost la Alexandria, m-au ţinut în travaliu 24 de ore. Nu năşteam, mi-au zis că nu au ce să-mi facă şi că mă transferă la Bucureşti, că ei nu ştiu ce să-mi facă şi că ori eu, ori copiii, moare unul din noi. Aici am fost îngrijită foarte bine.
Adolescenta a fost la controale în sarcină. Şi ştia că s-ar putea ca un băieţel să-i moştenească malformaţia pentru care ea a fost operată pe cord la 5 ani. La fiul ei, problema a fost confirmată din prima zi. El va fi operat la Spitalul Marie Curie.
Dr. Cristina Chiriac, medic neonatolog, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: Va mai rămâne internat bebeluşul cu malformaţie cardiacă, pentru că suntem în contact cu echipa de la Budimex, echipa operatorie, şi decizia operatorie o vom lua împreună cu ei.
La Spitalul Universitar din Capitală ajung tot mai multe viitoare mame cu anemii severe, cancer, transplant renal sau de ficat, cu infarct sau AVC. Dar viaţa triumfă, cu îngrijirea potrivită. Dotările îi ajută pe medici să salveze chiar şi bebeluşi cât o palmă de mici.
As. univ. dr. Adriana Dan, şefa secţiei Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: Cei mai mici pacienţi ai noştri, anul trecut au fost două fetiţe de 430 şi 480 de grame, care au fost spitalizate mai mult de trei luni, dar care au plecat sănătoase acasă, pentru că au beneficiat, pe lângă îngrijirile medicale, de prezenţa binefăcătoare a familiei.
Petrişor Mone, 22 ani, tatăl gemenilor, angajat în străinătate: Un sentiment foarte puternic de bucurie şi euforie. Mi-a părut rău că am fost cam departe de ei şi nu am putut să fiu alături de soţia mea, dar acum mă bucur că ne-am reunit şi copiii sunt.
În România, 10 la sută din naşteri sunt la adolescente. Şi aproape 60 la sută dintre ele nu merg la controale sau ajung doar în ultimul trimestru.
Prof. dr. Monica Cîrstoiu , şef clinica de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: Vorbim de copii care aduc pe lume copii. Pot să apară naşteri premature, risc de sângerare, de anemie severă, de pierdere a uterului, în condiţiile în care copilul este mai mare.
Dr. Caroline Clarinval, şefa Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România: Mamele şi bebeluşii au în continuare nevoie de sprijin suplimentar după naştere. De aceea, îngrijirea post-natală este esenţială.
România este pe locul întâi în Europa la mortalitatea infantilă, la egalitate cu Slovacia: 5,6 dintr-o mie de copii mor înainte de un an.

sursa: TVR