29 septembrie, Ziua internatională de conştientizare a risipei alimentare

29.09.2024 - Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele. O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor în 2019 a ajuns la coşurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor şi restaurantelor, arată un studiu publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite.
La nivel global, aproximativ 14 la sută din alimente se pierd între recoltare și vânzarea cu amănuntul, în timp ce se estimează că 17 la sută din producția totală de alimente la nivel mondial este irosită (11 la sută în gospodării, 5 la sută în serviciul alimentar și 2 la sută în comerțul cu amănuntul). 
Pentru mulți oameni, risipa de alimente a devenit un obicei: cumpărăm mai multe alimente decât avem nevoie, lăsăm fructele și legumele să se strice sau luăm porții mai mari decât putem mânca. 
Aceste obiceiuri pun multă presiune pe resursele noastre naturale și ne afectează mediul. Când risipim alimente, risipim forță de muncă, efort, investiții și resurse prețioase (cum ar fi apă, semințe, hraăa pentru animale etc.) care intră în producerea lor, fără a menționa resursele care intră în transportul și prelucrarea acestora. Pe scurt, risipa de alimente crește emisiile de gaze cu efect de seră și contribuie la schimbările climatice.

sursa: TVR