Accizele pentru carburanți cresc, prețurile la energie electrică se majorează, iar taxele și impozitele locale se vor indexa cu rata inflației

01.01.2025 - De la 1 ianuarie, accizele pentru carburanți au crescut, prețurile la energie electrică s-a majorat, iar taxele și impozitele locale s-au indexat cu rata inflației. Ministerul Finanțelor a anunțat o nouă majorare a accizelor pentru benzină și motorină.
Concret, acciza la benzină a crescut la 2.528 lei/1.000 litri, iar la motorină la 2.317 lei/1.000 litri. Aceste creșteri se traduc printr-o scumpire de 17 bani pe litrul de benzină și 16 bani pe litrul de motorină, impact care se resimte la pompă.
Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor la energie va fi eliminată pentru majoritatea consumatorilor, exceptând categoriile vulnerabile. Potrivit lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, 40% dintre români vor plăti facturi mai mari cu până la 110%, iar alți 35% vor resimți o creștere de 80%.
Taxele și impozitele locale pentru anul 2025 au crescut proporțional cu rata inflației, ceea ce înseamnă că românii vor plăti mai mult pentru proprietăți, mașini și alte bunuri impozabile. Plafonarea tarifelor RCA ar putea expira la începutul anului 2025, ceea ce va duce la o creștere a prețului polițelor de asigurare auto. Românii se pregătesc pentru un an dificil, cu majorări de prețuri la toate nivelurile, în contextul în care măsurile de sprijin economic sunt reduse sau eliminate treptat.
Salariile angajaților din sectorul public vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024 pe parcursul întregului an 2025. Această măsură se aplică inclusiv demnitarilor și personalului din administrația locală. De asemenea, sporurile, indemnizațiile și alte beneficii vor fi menținute la nivelul actual.
În ceea ce privește pensiile, valoarea punctului de pensie rămâne neschimbată în 2025, menținându-se la nivelul din 2024. Pensiile speciale, inclusiv cele ale primarilor și altor categorii de demnitari, nu vor fi majorate și se amână pentru 2026. Angajații din sectorul public nu vor mai beneficia de tichete de masă și vouchere de vacanță în 2025, cu excepția tichetelor de creșă.
De asemenea, angajările în instituțiile publice vor fi suspendate, cu excepția posturilor unice vacante și a celor deja aprobate pentru ocupare.
Pentru a spori veniturile bugetare, guvernul a decis majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. De asemenea, se reinstituie impozitul pe construcții, cunoscut și ca „taxa pe stâlp”, aplicabil asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor.

sursa: TVR